Constructori europeni: Piata auto din Romania a explodat in august

Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 11:33
1642 citiri
Constructori europeni: Piata auto din Romania a explodat in august
Foto: CC0 Creative Commons

Numarul inmatricularilor de autoturisme noi in Uniunea Europeana (excluzand Malta) a crescut cu 31,2% in august, la 1,13 milioane, in timp ce Romania a raportat cel mai semnificativ avans, arata datele publicate miercuri de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Piata auto din Romania a inregistrat o crestere de 112,9% in august, fiind inmatriculate 25.546 de autoturisme, fata de 12.001 vehicule in perioada similara din 2017. Cresteri semnificative s-au inregistrat luna trecuta si in Polonia (64,3%) si Lituania (58,5%).

In mod obisnuit, august este luna cu cele mai scazute vanzari pe parcursul unui an, dar piata auto europeana a raportat un avans semnificativ, de 31,2%, la 1,13 milioane de vehicule. Cea mai probabila explicatie pentru aceasta crestere exceptionala o reprezinta introducerea noilor proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP), care se aplica tuturor masinilor inmatriculate de la 1 septembrie. Prin urmare, unii producatori auto au oferit clientilor vehicule la preturi atractive inaintea datei de 1 septembrie. Ca rezultat, in multe state europene au fost inregistrate cresteri de peste 10% ale vanzarilor, se arata in comunicatul ACEA.

Toti producatorii trebuie sa isi testeze vehiculele utilizand WLTP, inainte ca acestea sa fie puse in vanzare. Insa, noua procedura armonizata la nivel mondial de testare a vehiculelor usoare (WLTP), bazata pe date obtinute in conditii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, intarziind certificarea oficiala si vanzarile.

In randul primelor cinci piete europene, livrarile au scazut luna trecuta in Germania si Italia - cu 5,8% si, respectiv, 2,8%, in timp ce Spania (7,2%), Marea Britanie (3,4%) si Franta (0,1%) au raportat cresteri, arata datele ACEA.

Toate marile piete auto europene au contribuit pozitiv la cresterea generala din august, in special Spania (48,7%), Franta (40%), Germania (24,7%), Marea Britanie (23,1%) si Italia (9,5%), arata datele ACEA.

In primele opt luni din 2017, vanzarile auto in Uniunea Europeana au crescut cu 6,2%, la 10,86 milioane de autoturisme, fata de perioada similara din 2017, cand s-au livrat 10,23 milioane de vehicule. Cel mai semnificativ avans in perioada ianuarie - august 2018 s-a inregistrat in Romania (47,5%) si Lituania (32,2%) . In Romania, au fost inmatriculate 100.824 de autoturisme, fata de perioada similara din 2017, cand s-au livrat 68.344 de vehicule.

Aproape toate marile piete au contribuit pozitiv la cresterea generala din perioada ianuarie - august 2018, in special Spania (14,6%), Franta (8,9%) si Germania (6,4%), exceptand Marea Britanie si Italia, unde s-a inregistrat un declin de 4,2% si, respectiv, 0,1%.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#vanzari masini noi Romania, #piata auto Romania , #Vanzari autoturisme