Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vacantele la mare umfla buzunarul statului. Cati bani aduce taxa pentru podul Cernavoda

Vacantele la mare umfla buzunarul statului. Cati bani aduce taxa pentru podul Cernavoda


Taxa pentru podul Fetesti-Cernavoda s-a majorat de doua ori in acest an. Printre principalii cotizanti se numara turistii de weekend si transportatorii, care vor umfla vistieria Companiei nationale de autostrazi (CNADNR) cu 16 milioane de euro doar in acest an.

Banii nu au o destinatie anume, sunt pusi laolalta cu celelalte venituri, pentru "proiectarea, repararea, administrarea si intretinerea drumurilor rutiere", dupa cum precizeaza CNADNR, la solicitarea Business24. Totusi, lucrarile de reabilitare a podului de la Cernavoda au costat pana in 340 de mii de euro anul trecut, spre deosebire de veniturile incasate de 14,5 milioane de euro.

Totusi, taxa a fost majorata in doua etape de la inceputul anului. Pentru masinile mici, costurile au crescut de la 11 la 13 lei pentru singura trecere a podului, dupa cum arata si tabelul de mai jos.Si atunci ne intrebam, de ce este nevoie de majorarea taxei? CNADNR are si de data aceasta, raspuns: "Tarifele de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare la Fetesti-Cernavoda au fost actualizate cu rata inflatiei pentru perioada 2008-2012".

Avand in vedere majorarea taxei, dar si dezvoltarea turismului pe litoral, Compania nationala de autostrazi estimeaza venituri in crestere cu 1,5 milioane de euro, in 2013.

La mai multe poduri

Un nou pod peste Dunare, Calafat-Vidin, fost inaugurat vineri, in baza unui proiect de colaborare intre Romania si Bulgaria. Totusi, tara noastra a contribuit doar cu 33 de milioane de euro la investitia care se ridica in total la circa 250 de milioane de euro.

Autoturismele vor plati o taxa de 6 euro (27 de lei), iar microbuzele cu 9-23 de locuri sau masinile de pana in 12 tone vor achita 12 euro (54 de lei).

Tarifele exprimate in lei vor fi actualizate anual, in functie de cursul monedei euro valabil pentru prima zi a lunii octombrie, comunicat de Banca Centrala Europeana, curs aplicat incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator. Se estimeaza un trafic de 100.000 de masini/an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3764 ori