UNSAR cere Consiliului Concurentei sa se autosesizeze cu privire la tarifele impuse de ASSAI

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 10:11
1394 citiri
UNSAR cere Consiliului Concurentei sa se autosesizeze cu privire la tarifele impuse de ASSAI

Consiliul Concurentei ar trebui sa se autosesizeze cu privire la tarifele unice de reparatii impuse de Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), sustine Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) intr-un comunicat transmis vineri, informeza NewsIn.

 

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a anuntat in aceasta saptamana ca luni, 8 februarie, va organiza un miting de protest intre orele 11 si 12 in fata sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), acuzand cresterea "nejustificata a tarifelor RCA".

Drept raspuns, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) a atras in schimb atentia ca obiectivele ASSAI intrunesc elementele constitutive ale formarii unui cartel, prin impunerea de catre grupul membrilor acestei asociatii a unor tarife unice de reparatii.

"In consecinta, UNSAR solicita public Consiliului Concurentei sa se autosesizeze in legatura cu aceasta situatie a ASSAI", se arata in comunicat.

Potrivit documentelor transmise potentialilor aspiranti la statutul de membri ai ASSAI, asociatia vizeaza renegocierea conditiilor de lucru cu societatile de asigurari, practicarea unui tarif orar de 80 lei fara TVA pe ora si decontarea materialelor auxiliare, renuntarea la furnizorii impusi de catre asiguratori si cumpararea pieselor direct de catre service, precum si normarea suplimentara a timpului (manoperei) de chituire, sustine UNSAR.

"Propunerea acestor teme drept scopuri ale existentei ASSAI este o dovada a faptului ca interesele reale care justifica functionarea aceastei asociatii nu au nicio legatura cu 'promovarea unor masuri de imbunatatire a protectiei prin asigurare a cetateanului roman'", se mentioneaza in comunicat.

UNSAR mai acuza ASSAI ca, in fapt, asociatia urmareste "obtinerea de avantaje pentru membrii sai, prin presiuni asupra societatilor de asigurari, care ar insemna inclusiv cresterea costurilor cu despagubirile, ce ar avea ca efecte directe ridicarea nivelului primelor de asigurare".

Reprezentantii uniunii mai sustin ca, potrivit "informatiilor centralizate la nivelul UNSAR, din cele cateva mii de service-uri partenere ale asiguratorilor, doar cateva zeci (sub 5%) sunt membri activi ai ASSAI", si nu 400 sau chiar 60% din totalul service-urilor auto din Romania, asa cum reiese din declaratiile facute publice de oficialii ASSAI.

La randul sau, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) preciza in aceasta saptamana ca tarifele politelor RCA sunt stabilite exclusiv de societatile de asigurare in baza liberei concurente, tarifele fiind doar notificate nu si aprobate de catre CSA.

Reactia CSA a venit ca urmare a acuzatiilor aduse de ASSAI, care protesteaza fata de cresterea "nejustificata" a tarifelor la asigurarile auto.

In plus, CSA acuza service-urile auto ca au contribuit la majorarea tarifelor RCA, prin "adaosurile comerciale enorme, ce pot ajunge la 200-300%, practicate de catre unele service-uri auto", bazandu-se pe declaratiile asiguratorilor.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) - s-a constituit in 1994 si are ca scop sprijinirea relatiilor de piata in domeniul asigurarilor si reasigurarilor.

UNSAR are in prezent 26 de membri care detin circa 95% din piata asigurarilor din Romania, potrivit datelor uniunii.

 

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
Palm Residence Olteniței - apartamente premium la intrarea în Popești Leordeni la cele mai bune preţuri
La doar câteva sute de metri de granița (invizibilă) dintre București (sector 4) și Ilfov (Popești-Leordeni), pe Șoseaua Oltenitei - DN4, se ridică un ansamblu rezidențial ce va schimba...
#asiguratori, #auto, #despagubiri, #rca, #service, #tarife , #Stiri Auto