Un roman din patru va detine un autoturism in anul 2020

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 08:45
1422 citiri
Un roman din patru va detine un autoturism in anul 2020

Un roman din patru, respectiv 24,9% din populatia tarii, va detine un autoturism in anul 2020, fata de 19,3% in 2011, potrivit estimarilor privind gradul de motorizare al Romaniei, incluse in Master Planul General de Transport.

"Gradul de motorizare din Romania se afla inca la niveluri relativ inferioare, ceea ce inseamna ca este de asteptat ca acesta sa creasca semnificativ in viitor. In anul 2011, 19,3% din populatie detine un autoturism, procent ce creste la 24,9% in anul 2020", se arata in Raportul asupra definirii problemelor, care face parte din Master Planul General de Transport, lansat spre dezbatere publica.

Potrivit unui grafic inserat in document, gradul de motorizare va continua sa creasca pana la peste 35% in anul 2030.

Odata cu cresterea gradului de motorizare, se va reduce dependenta populatiei de transportul public, mentioneaza autorii studiului.

"Aceasta reducere a pietei captive modifica dinamica sectorului de transport public, existand o crestere a competitiei sectorului rutier generata de populatie, care are un autoturism disponibil pentru a efectua calatoria. De vreme ce numarul de autoturisme achizitionate creste, sectorul feroviar trebuie sa-si imbunatateasca serviciile oferite doar pentru a-si mentine cota de piata", se precizeaza in Master Plan.

Scenariul de referinta pentru anul 2020 contine si estimarea potrivit careia numarul de calatorii cu trenul se va reduce cu 20,8%.

"Reducerea de 20,8% in numarul de calatorii efectuate cu trenul este indusa de cresterea gradului de motorizare si de investitiile aflate in derulare la nivelul retelei de autostrazi, ceea ce determina cresterea atractivitatii pentru calatoriile cu autoturismul. Calatoriile cu autobuzul sunt prognozate a creste usor cu 1,3%. Ca si calea ferata, sectorul de transport cu autobuzele va fi afectat negativ de cresterea gradului de motorizare, dar va beneficia de investitiile in dezvoltarea retelei de autostrazi, ceea ce conduce la imbunatatirea timpilor de parcurs. Calatoriile cu autoturismele sunt prognozate a creste cu 15,2%, ceea ce reflecta cresterea gradului de motorizare si amploarea investitiilor in reteaua rutiera aflate in derulare", mai spune documentul.

Master Planul a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, unde va fi supus dezbaterii publice pana la data de 15 mai.

"Facem mentiunea ca Master Planul General de Transport este un document strategic complex al Romaniei care stabileste directiile de actiune strategice pe toate modurile de transport: rutier, feroviar, naval si aerian, care trebuie sa aiba in vedere problemele identificate pentru fiecare sector de transport, obiectivele specifice, viziunea strategica a Ministerului Transporturilor pentru implementarea politicilor de transport, precum si lista de proiecte sustenabile finala aferenta Master Planului", potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masini Romania, #soferi autoturisme 2020, #calatorii autoturisme 2020 , #Stiri Auto