Tesla Motors devine Tesla. Cum a ajuns compania lui Elon Musk din pragul falimentului la succesul de azi

Sambata, 11 Februarie 2017, ora 09:42
2621 citiri
Tesla Motors devine Tesla. Cum a ajuns compania lui Elon Musk din pragul falimentului la succesul de azi
Foto: Tesla

Tesla Motors si-a schimbat de curand numele in Tesla Inc. Schimbarea aparent neinsemnata marcheaza o turnura simbolica pentru compania cunoscuta preponderent pentru masinile sale electrice.

Este o reafirmare a ambitiilor companiei lui Elon Musk de a transcede domeniul care a consacrat-o si a se extinde pe taramuri noi, in special pe cel al energiei regenerabile.

Cu acest prilej, publicatia Business Insider reitereaza parcursul companiei americane de-a lungul anilor, cu suisurile si coborasurile sale.

Tesla Motors a fost infiintata in 2003 de un grup de ingineri din Silicon Valley, printre care si Elon Musk.

Musk nu a fost intotdeauna la carma companiei. Pana in 2007, CEO-ul Tesla Motors a fost Martin Eberhard, unul dintre fondatori, caruia i-a urmat inginerul israelian Ze'ev Drori.

Pe 1 februarie 2008, prima masina Tesla Roadster i-a fost livrata chiar lui Musk, pe atunci presedintele companiei.

Tesla a produs modelul Roadster, care costa 109.000 de dolari, pana in ianuarie 2012 si a vandut 2.450 de unitati.

In octombrie 2008, Musk a preluat functia de CEO al companiei, care resimtea la acea vreme efectele crizei financiare. Situatia se inrautatise in noiembrie, iar Tesla se afla in pragul falimentului. Pe ultima suta de metri, consiliul de directori a aprobat o finantare salvatoare de 40 de milioane de dolari.

In martie 2009, Tesla a prezentat prototipul pentru Model S, iar pana in luna mai fusesera facute deja peste 1.000 de rezervari. Tot in mai, germanii de la Daimler au facut un pariu pe termen lung pe Tesla, cumparand 10% din actiunile companiei.

De asemenea, in iunie 2009, Tesla a primit 465 de milioane de dolari din partea Departamentului pentru Energie, pe care l-a rambursat in mai 2013.

Compania a fost cotata la bursa in vara anului 2010.

In octombrie 2011, Elon Musk a prezentat o versiune beta a Model S, iar in februarie 2012 prototipul pentru Model X, care a fost foarte bine primit de public.

La mijlocul anului 2012 au fost demarate livrarile pentru Model S. Model X a intrat in productie la sfarsitul anului 2015.

In februarie 2014, Tesla a anuntat ca va construi o uriasa fabrica de baterii, Gigafactory, in Nevada. In toamna aceluiasi an, Elon Musk a prezentat sistemul Autopilot, care permite masinii sa mearga fara sofer, dar si sa se parcheze singura.

Tesla face schimbari majore la Autopilot. Musk: Nu mai e actorul in rol secundar. A devenit un superstar!

In 2015, Telsa si-a facut marea intrare in do ...citeste mai departe despre "Tesla Motors devine Tesla. Cum a ajuns compania lui Elon Musk din pragul falimentului la succesul de azi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tesla va face concedieri la nivel mondial. Motivele deciziei au fost găsite într-un document intern
Tesla va face concedieri la nivel mondial. Motivele deciziei au fost găsite într-un document intern
Tesla va concedia peste 10% din forţa sa de muncă la nivel global, conform unui document intern văzut de Reuters, pe fondul declinului vânzărilor şi al intensificării războiului preţurilor...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Tesla schimbare nume, #Tesla Model 3, #Tesla energie solara, #Elon Musk Tesla , #Stiri Auto