Taxa auto: Ponta promite returnarea banilor, dar nu stie "cum si cand"

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 15:59
2118 citiri
Taxa auto: Ponta promite returnarea banilor, dar nu stie "cum si cand"

Guvernul va inapoia taxa auto coplatitorilor, urmand sa decida cum si cand va returna banii, dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, definitiv, ca aceasta contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene.

"In urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene care a stabilit definitiv ca taxa introdusa de Guvernul Boc, in 3 februarie 2012 - cred ca era cu cateva zile inainte sa isi dea demisia premierul Boc - este neeuropeana, avem de dat banii oamenilor inapoi. In functie de toate restrictiile si toate posibilitatile bugetare, o sa dam banii inapoi, sa vedem cum si in cat timp facem acest lucru", a declarat premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de miercuri a Executivului, citat de Mediafax.

Aceasta va fi inapoiata platitorilor in functie de restrictiile si posibilitatile bugetare, a spus Ponta.

Taxa auto instituita de Guvernul Romaniei in ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justitie a UE, la intrebarile preliminare a doua instante romanesti.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte. In ianuarie 2012 a intrat in vigoare o noua taxa auto, inlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop sa faca taxa pe poluare conforma cu Articolul 110 din TFUE.

De la 15 martie 2013, Guvernul a inlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formula de calcul a condus la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro, pe principiul ca masinile vechi au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plateste o singura data la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atat in cazul masinilor noi, cat si al celor second hand, pentru care nu a fost platita fosta taxa auto.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#taxa auto, #guvern taxa, #CJUE romania, #taxa CJUE , #Stiri Auto