Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tariful RCA se schimba. Afla cum!

Tariful RCA se schimba. Afla cum!


Tarifele de prime la politele RCA vor fi stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, potrivit unui proiect de norma al CSA.

"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate", se arata intr-un proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Documentul vizeaza modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare printr-un ordin CSA din 2011.

Ordinul CSA din 2011 spune ca asiguratorii RCA sunt obligati sa stabileasca tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (...) astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea politelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatie si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Autoritatea de reglementare vrea sa introduca doua noi alineate prin care va obliga asiguratorii sa transmita CSA, in format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operatiuni pe baza carora, folosind teoria probabilitatilor si statistica matematica, se efectueaza calcule financiare, mai ales la asigurari - n.r.) si justificarea aplicarii acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule.

"Tarifele de prima stabilite vor avea si opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului", se spune la al doilea alineat.

Printr-un nou alineat, CSA va obliga asiguratorii sa prezinte o analiza a evolutiei daunalitatii pe cel putin 60 de luni precum si intervalul de incredere pentru nivelul estimat cu o probabilitate de 99,5%, pentru o perioada de 12 luni.

In prezent, asiguratorii practica pentru RCA preturi care pentru acelasi autovehicul si sofer pot fi de doua sau trei ori mai ridicat decat cea mai ieftina polita disponibila pe piata, in functie de compania care o emite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1621 ori