Statul garanteaza imprumutul Renault doar pentru centrul din Romania

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 13:35
1460 citiri
Statul garanteaza imprumutul Renault doar pentru centrul din Romania

Statul roman va cere companiei Renault ca imprumutul contractat de la BEI cu garantii guvernamentale sa fie utilizat doar pentru centrul tehnic din Titu si sa achite o prima de risc anuala de 0,55% din suma garantiei, de 66,6 milioane euro, au declarat surse apropiate negocierilor.

Garantia va fi acordata dupa ce autoritatile vor evalua capacitatea constructorului auto de a rambursa imprumutul din surse proprii, pentru a limita riscurile de executare a garantiei suverane.

"Din analiza costurilor estimate aferente finantarii BEI, care indica o maturitate a imprumutului de 7 ani, cu rambursare semestriala si o dobanda de 6% pe an, rezulta ca Renault va avea capacitatea sa ramburseze creditul garantat de stat", au aratat sursele citate.

Pentru centrul tehnic de testari din Titu, Guvernul a acceptat deja, potrivit surselor, sa acorde o subventie de 28,1 milioane euro pentru intervalul 2008-2010, sa extinda DN7 la patru benzi cu legatura la A1, sa acorde stimulente fiscale pentru activitatea de cercetare-dezvoltare prin deductibilitatea unor cheltuieli eligibile la calculul profitului impozabil, sa ramburseze cheltuieli de 0,6 milioane euro pentru depoluarea amplasamentului si sa initieze un proiect de lege care sa reglementeze inventiile de serviciu ale salariatilor.

Lucrarile de constructie la centrul tehnic de la Titu (judetul Dambovita) necesita fonduri totale estimate la 450 milioane euro, din care 166 milioane euro intr-o prima faza. Pentru realizarea primei etape a investitiei, Renault a initiat discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru acordarea unui imprumut de 83 milioane euro, solicitand garantia statului pentru 80% din imprumut.

Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, mandatul de negociere al Ministerului Finantelor pentru emiterea garantiei. Lucrarile la centrul din Titu au inceput in septembrie 2008 si ar urma sa fie incheiate pana la sfarsitul anului viitor, primele teste de motoare putand fi efectuate incepand cu luna martie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#credit, #de, #prima, #risc , #Stiri Auto