Simplificarea reinmatricularii masinilor nu inseamna si costuri mai mici

Joi, 31 Mai 2012, ora 09:05
1798 citiri
Simplificarea reinmatricularii masinilor nu inseamna si costuri mai mici

Comisia economica din Senat a adoptat, miercuri, un raport de admitere privind o propunere de regulament PE, care prevede simplificarea procedurilor de reinmatriculare a unui vehicul din alt stat membru, prin recunoasterea inclusiv a inspectiei tehnice auto.

Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), saluta decizia Senatului, declarand pentru Business24 ca este normal ca o masina care are deja Inspectia Tehnica Periodica (ITP) valabila, sa nu mai fie inca o data controlata si in Romania, pentru ca sunt aplicate aceleasi rigori ale controlului in toate statele membre UE.

O taxa in minus: ITP-ul

El sustine ca princialul avantaj pentru posesorii de autovehicule este reprezentat de faptul ca, in cazul in care masina are ITP valabil, scapi de o taxa de 150-200 de lei. In plus, noua legislatie de transmitere a datelor intre statele comunitare va descuraja falsificarea actelor masinii.

"Se intampla des ca in Romania, pe o singura serie de caroserie sa figureze doua masini", spune Muntean, care admite ca, de multe ori, o masina era data ca pierduta prin Bulgaria, "exportata" in Germania, iar mai apoi vanduta ca second-hand pe piata romaneasca.

"Eu cumpar o masina in leasing, plec cu ea in Bulgaria, acolo o dau furata, mai apoi o vand catre un dealer auto in Germania, dar cu acte false, dupa care romanul de buna-credinta vine si cumpara masina", conchide Cristian Muntean.

El mai spune ca, in momentul in care te duceai cu masina s-o verifici la RAR, acolo constatai ca este deja inmatriculata, dar pe numele firmei de leasing.

Cristian Muntean sustine ca, nu vizita la RAR sau la Politie pentru inmatriculare reprezinta calvarul posesorilor de masini din Romania, ci relatia cu administratia financiara.

Administratia financiara, spaima soferilor

"Trebuie sa-ti declari masina la Finante, iar asta este un calvar. Stai la un ghiseu, ca sa ti se spuna la ce alt ghiseu sa stai, in functie de strada pe care locuiesti, care oricum nu este afisata in dreptul ghiseului. Daca vrei sa platesti, ti se spune ca nu se pot face plati cash, ci doar cu cardul, iar daca vrei sa achiti, te duci la Posta sau la banca", a mai spus Muntean.

Marius Carp, analist pe piata auto, spune ca implementarea acestei noi reglementari, nu va duce la o revolutie a pietei auto.

"Daca acest set de legi are implicatii asupra taxei auto, atunci vor avea loc modificari serioase ale pietei auto, insa, daca nu are implicatii asupra taxei, atunci efectul va fi nul", sustine Carp.

El spune ca, cea mai stringenta problema la circulatia si inmatricularea autovehiculelor aduse din Uniunea Europeana in Romania este reprezentata de taxa auto, si nu aceste probleme de ordin birocratic, pe care omul le parcurge si reuseste sa treaca de ele.

Marius Carp spune ca, in trecut, cea mai mare piedica la inmatricularea unei masini second-hand in Romania o reprezenta revizia tehnica, insa, acum, autoritatile recunosc ITP-ul facut in alt stat al Uniunii Europene.

Potrivit Regulamentului Parlamentului European, este necesar sa se stabileasca ca statele membre sa recunoasca reciproc valabilitatea inmatricularii in alt stat membru.

Verificare doar in anumite conditii

In plus, este necesar sa se prevada o procedura de inmatriculare simplificata, care sa includa recunoasterea documentelor eliberate si a inspectiei tehnice auto efectuate in alt stat membru.

De asemenea, autoritatile de inmatriculare a vehiculelor nu pot efectua controale fizice ale vehiculului inregistrat in alt stat membru inainte de inmatriculare decat in anumite cazuri: daca informatiile furnizate de solicitant pentru inmatricularea vehiculului nu se gasesc in registrul auto al statului membru, daca informatiile sunt diferite de evidentele autoritatii, daca autoritatile au motive intemeiate sa creada ca dispozitiile tehnice in baza carora s-a omologat vehiculul nu sunt echivalente cu dispozitiile proprii sau daca sunt necesare inspectii tehnice auto.

In cazul in care o persoana a cumparat in alt stat membru un vehicul care nu are certificat de inmatriculare, poate solicita autoritatii de inmatriculare a vehiculelor sa elibereze un certificat de inmatriculare temporara a vehiculului in vederea transferului sau in alt stat membru, certificatul fiind valabil pentru o perioada de 30 de zile.

Prejudiciu imens provocat de „mafia fierului vechi”. Peste 8000 de sesizări trimise Poliției
Prejudiciu imens provocat de „mafia fierului vechi”. Peste 8000 de sesizări trimise Poliției
ANAF a trimis la Poliție peste 8000 de sesizări pentru neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, în primele șase luni ale anului 2024. De asemenea, în urma controalelor,...
Alexandru Bonea (Meta) la Quarterly Report: ”Le facem pe toate: chirii, codezvoltări imobiliare și tradinguri de apartamente”
Alexandru Bonea (Meta) la Quarterly Report: ”Le facem pe toate: chirii, codezvoltări imobiliare și tradinguri de apartamente”
Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust, a participat la cea de-a patra ediție a Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB, conferință marca Ziare.com, alături de partenerul...
#reinmatriculari auto, #piata auto, #masini second hand, #inspectie tehnica auto, #Registrul Auto Roman , #Stiri Auto

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  3. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  4. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  5. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  6. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  7. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  8. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  9. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  10. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție