Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Schimbari si noutati importante pentru soferi in 2020

Schimbari si noutati importante pentru soferi in 2020

Anul 2020 vine cu cateva schimbari si noutati importante pentru soferi.

Ziare.com va prezinta informatii despre amenzi, vinieta Oxigen, pretul carburantilor, Codul Rutier si politele RCA pe care este bine sa le stiti.

In ciuda promisiunilor Guvernului, punctul de amenda a crescut, incepand de la 1 ianuarie, odata cu cresterea salariului minim.

Guvernul Orban a decis la inceputul lunii decembrie inghetarea punctului de amenda la 145 de lei, in ideea ca sa nu creasca odata cu cresterea salariului minim, incepand cu 1 ianuarie 2020.

"Am luat decizia sa facem si noi ceea ce au facut Guvernele anterioare. Practic, punctul de amenda a fost legat de salariul minim pe economie si in fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amenda odata cu cresterea salariului minim. Vom aplica si noi aceasta solutie, sa nu crestem punctul de amenda", a spus premierul Ludovic Orban, in decembrie.

Seful Guvernului a precizat insa ca acest sistem trebuie modificat in viitor, astfel incat punctul de amenda sa nu mai fie legat de salariul minim pe economie.

"Cu siguranta trebuie schimbat acest sistem. S-a dovedit clar ca aceasta relatie intre punctul de amenda si salariul minim pe economie nu este solutia care sa se poata aplica, din moment ce an de an s-a inghetat punctul de amenda, probabil trebuie calculat in alt mod", subliniat Orban.

Potrivit unei HG publicate in Monitorul Oficial, salariul minim brut lunar creste la 2.230 lei. Pentru personalul cu studii superioare, salariul minim brut ramane la 2.350 lei brut lunar, iar salariul minim diferentiat pentru angajatii din constructii, de circa 3.000 minim brut lunar, este pastrat in continuare la acest nivel.

Problema este ca proiectul de lege pe care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament si prin care valoarea punctului de amenda era inghetata si pentru anul acesta la 145 lei a fost atacat la Curtea Constitutionala de catre PSD, iar presedintele nu il poate promulga pana la decizia Curtii. In consecinta, in loc ca valoarea punctului de amenda sa fie aceeasi ca in ultimii doi ani, aceasta a crescut de la 1 ianuarie la 223 lei (10% din salariul minim brut), potrivit Profit.ro.

Vinieta Oxigen

Vinieta Oxigen intra in vigoare incepand cu luna martie. De la aceasta data intra in vigoare restrictionarea circulatiei pentru masinile care polueaza, (masa totala sub cinci tone) pe principalele artere ale Bucurestiului, de luni pana vineri, de la 7:00 la 22:00, daca nu platesc taxa dupa cum urmeaza:

...citeste mai departe despre "Schimbari si noutati importante pentru soferi in 2020" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 964 ori