Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rovinieta valabila 3 luni, introdusa de la 1 august

Rovinieta valabila 3 luni, introdusa de la 1 august

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va introduce de la 1 august rovinieta cu valabilitate de trei luni, cuantumul acesteia nefiind inca stabilit, a declarat secretarul de stat in ministerul de resort Eusebiu Pistru.

"In acest moment, actul normativ se afla la Parlament si urmeaza ca de la 1 august sa introducem rovinieta de trei luni, odata cu implementarea sistemului electronic de emitere a rovinietei", a spus Pistru, pentru Mediafax.

In prezent, soferii pot achizitiona roviniete cu valabilitate de o zi, sapte zile, 30 de zile sau un an, la preturi intre trei euro si 1.210 euro, in functie de tipul autovehiculului.


Sistemul electronic de emitere si control al rovinitei va intra in functiune la 1 august, urmand ca soferii fara documentele care atesta plata acesteia sa achite Companiei de Drumuri despagubiri in functie de tipul vehiculului, respectiv intre 28 si 1.210 euro, si amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei.


Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si reprezinta o suma egala cu tariful pe un an.


Amenzile vor fi intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si poate merge pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe.


CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite catre personalul care face verificari ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile privitor la datele de identificare ale vehiculelor de controlat.


Astfel, vor fi oprite in trafic doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif.


Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferilor li se va retine certificatul de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.


Proiectul mai prevede injumatatirea cuantumului amenzilor contraventionale, eliminand posibilitatea de retinere a 25% din cuantumul acestora de catre institutia din care face parte agentul constatator.


CNADNR a selectat la inceputul anului consortiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fara TVA. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1484 ori