Regulile privind inspectia tehnica periodica a masinilor vor fi mai dure - proiect de lege

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 20:07
5809 citiri
Regulile privind inspectia tehnica periodica a masinilor vor fi mai dure - proiect de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Transporturilor propune schimbarea regulilor referitoare la inspectia tehnica periodica a masinilor.

Astfel, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor, masinile vor putea trece de ITP cu cel mult defecte minore.

Daca vor fi gasite deficiente majore, acestea vor trebui reparate in maximum 30 de zile, informeaza Avocat.net, care precizeaza ca proiectul se afla in dezbatere publica si ca pentru a se aplica are nevoie de aprobarea Guvernului si a Parlamentului, apoi sa treaca de presedinte si sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit Proiectului de lege reprezinta deficiente minore cele care n-au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului si alte neconformitati minore. Printre acestea se numara:

-placile cu numarul de inmatriculare deteriorate;-pedala de franare cu imbracamintea uzata;-lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frana;-geamurile fisurate;-oglinzile deteriorate;-sistemul de dezaburire deteriorat;-sursa defecta de lumina;-suportul rotii de rezerva aflat intr-o stare necorespunzatoare;-scurgerile de ulei de transmisie;-dispozitivele antifurt defecte.

Deficiente majore sunt cele susceptibile sa compromita siguranta vehiculului, sa aiba impact asupra mediului sau sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic si alte neconformitati mai importante. Aici se incadreaza:

-lipsa numarului de inmatriculare;-servofrana deteriorata;-neactionarea franei pe una sau mai multe roti;-lampile de franare lipsa;-caroseria reparata necorespunzator;-suruburile de siguranta lipsa de la transmisie.

Deficiente periculoase sunt cele care constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au impact asupra mediulu, cum ar fi:

-uzura excesiva a discurilor de frana;-jocul excesiv la volan;-jocul excesiv la rulmentii rotii;-scurgerile de combustibil.

Daca o masina prezinta deficiente din mai multe categorii, va fi incadratata in categoria mai grava.

In prezent, nu exista nicio prevedere referitoare la categorizarea deficientelor si masurile ce trebuie luate in cazurile respective.... citeste mai departe despre "Regulile privind inspectia tehnica periodica a masinilor vor fi mai dure - proiect de lege" pe Ziare.com

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#reguli noi ITP, #schimbare reguli ITP, #schimbare inspectie tehnica masina , #Stiri Auto