Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PSD vrea ca romanii sa nu mai aiba voie sa cumpere mai mult de o masina second-hand la doi ani

PSD vrea ca romanii sa nu mai aiba voie sa cumpere mai mult de o masina second-hand la doi ani

Mai multi parlamentari PSD au inaintat un proiect de lege conform caruia persoanele fizice nu vor mai avea voie sa cumpere un autoturism second-hand mai des de o data la doi ani. Firmele, insa, nu vor trebui sa se supuna acestei reguli nou instituite.

Initiatorii sunt 41 de membri ai PSD care arata ca un astfel de act normativ ar permite o colectare mai eficienta a impozitelor la bugetul de stat si eliminarea operatiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achizitionate in spatiul intracomunitar si revandute in Romania.

Semnatarii initiativei legislative, in fapt un proiect de modificare a Codului Fiscal, respectiv a Legii nr.227/2015, invoca si concluziile inspectiilor derulate de ANAF: "activitatile comerciale in Romania cu autovehicule second-hand achizitionate din spatiul intracomunitar au fost derulate de persoane fizice si juridice, fara achitarea TVA si a impozitului pe profit aferent. O mare parte din operatiunile comerciale nefiind inregistrate in evidentele contabile ale companiilor".

In plus, se mai arata in expunerea de motive, "trebuie mentionat faptul ca Romania se confrunta in ultimii ani cu o crestere exploziva a inregistrarilor de autovehicule second-hand, fapt care a condus la o imbatranire a parcului auto, cu mult peste media UE, si la o poluare fonica si de mediu pentru cetatenii Romaniei".

Initiatorii legii argumenteaza cu cifre: "In primele opt luni ale anului 2017, au fost inmatriculate aproximativ 340.000 de autoturisme second-hand, iar 71% dintre ele au peste 10 ani vechime.

Fata de anul 2016, masinile cu vechime peste 10 ani au inregistrat o crestere de 111%, ajungand sa aiba o pondere de 60% din totalul inmatricularilor in 2017, comparat cu 45% in 2016".

Explozie a numarului de masini second hand inmatriculate in primele 7 luni

Nu in ultimul rand, sematarii initiativei, aflata in dezbatere publica pana la 30 decembrie, sustin ca o astfel de lege ar sustine si industria constructoare de masini din Romania si mentinerea locurilor de munca in acest sector.

Asadar, dupa ce Liviu Dragnea s-a batut cu caramida in piept ca a scos 102 taxe, inclusiv timbrul de mediu si, intr-adevar, Romania s-a umplut de toate rablele, acum tot PSD vrea sa ingradeasca comertul liber cu masini, intr-o maniera care aminteste de restrictiile din era ceausista.

Experienta din acea vreme arata ca, atunci cand legile sunt prea restrictive, cresc specula si contrabanda. Iar acestea numai incasari la buget nu aduc, a ...citeste mai departe despre "PSD vrea ca romanii sa nu mai aiba voie sa cumpere mai mult de o masina second-hand la doi ani" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1160 ori