Care este amenda maximă pe care o poate primi un şofer indisciplinat în 2021. Noile sancţiuni pentru vitezomani

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 21:50
534 citiri
Care este amenda maximă pe care o poate primi un şofer indisciplinat în 2021. Noile sancţiuni pentru vitezomani
Vehiculele din categoria A și B sunt limitate la 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale şi la 130 de km/h pe autostradă FOTO Pexels.com

Accidente, drumuri proaste, șoferi imprevizibili, semnalizări aproape lipsă, vreme urâtă. Doar câteva motive pentru a nu apasă pedala de accelerație, în cazul în care respectarea legii nu te-a determinat să stai pe banda ta în trafic și să respecți viteza legala, conform Codului Rutier.

Pentru a evita sancțiunile pe care le dispune Poliția Rutieră, dar și pentru a te ține cât mai departe de riscul unui accident rutier trebuie să știi că indiferent de categoria în care te situezi, șofer profesionist sau începător, limitele de viteză valabile pe drumurile publice din România trebuie respectate.

Potrivit Codului Rutier, limita de viteză valabilă pentru localități este de 50 km/h. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de autovehicule, dar există și excepții de la regulă, pe anumite sectoare de drum și aceasta doar cu acordul poliției.

Mai precis, vehiculele din categoriile A și B pot beneficia de limite superioare valorii de 50 km/h, dar nu peste viteza de 80 km/h. În primul rând, este vorba despre motocicletele cu sau fără ataș, dotate cu motor cu ardere internă, cu o putere mai mare de 15 kW.

Categoria B include autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afara conducătorului. Tot aici se încadrează și ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, cu o masă maximă autorizată de 4.250 kg, potrivit autovit.ro.

De asemenea, “există și limite de viteză inferioare valorii de 50 km/h, dar care nu pot scădea la o valoare mai mică cu 10 km/h, pentru tramvaie, respectiv 30 km/h, pentru celelalte tipuri de autovehicule”.

Limitele de viteză din afara localităților

Autovehiculele A și B sunt limitate la 100 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv la 130 de km/h pe autostradă. Pe celelalte tipuri de drum, limita de viteză este de 90 de km/h.

În cazul în care ești la volanul unui vehicul de categorie C, D sau D1 (ansamblu format din vehicul cu remorcă sau autovehicul destinat transportului de persoane), vei respecta alte limitări. Astfel, vei conduce cu maximum 90 de km/h pe drumurile europene, expres și naționale, respectiv cu 110 de km/h pe autostradă, pentru că pe alte tipuri de drumuri să nu depășești 80 km/h.

Cele mai mici viteze maxime permise pe drumurile din afara localităților corespund vehiculelor din categoriile A1, ...citeste mai departe despre "Care este amenda maximă pe care o poate primi un şofer indisciplinat în 2021. Noile sancţiuni pentru vitezomani" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#acceleratie, #codul rutier, #politia rutiera, #accidente, #limita viteza, #soferi , #Stiri Auto