Leasingul auto va costa mai mult

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 12:32
2216 citiri
Leasingul auto va costa mai mult

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile nu vor mai putea deduce taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone. Prevederea se va aplica si clientilor firmelor de leasing financiar.

In aceste consitii, TVA-ul nu va mai poate fi dedus nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, si nici pentru reparatii sau modificari in regie proprie.

Secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare, Adriana Ahciarliu, considera ca o astfel de masura va lovi in transportatori si in sectorul serviciilor financiare. “Anularea deductibilitatii TVA pentru achizitia de masini loveste in transportatori si in sectorul serviciilor financiare, nu in companiile de leasing, ci in clientii persoane juridice, pentru ca va creste costul leasingului, din moment ce acestia nu-si mai pot deduce TVA-ul pentru ratele de leasing financiar si doar 30% din taxa, in cazul leasingului operational”, a declarat Ahciarliu, citat de Mediafax.

Companiile de leasing isi vor deduce in continuare TVA-ul la achizitia unui vehicul de la furnizori, insa la refacturarea ratelor si a dobanzii catre client, cu TVA, acestia nu-si vor mai putea deduce taxa pe valoarea adaugata, in cazul leasingului financiar. Pentru leasingul operational, care nu presupune cumpararea vehiculului de catre client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA-ului a fost limitata la 30% atat pentru ratele de leasing, cat si pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau intretinere.

“Plata a 70% din TVA, aferenta achizitionarii vehiculului, devine un cost pentru client, in conditiile in care el nu cumpara masina. Nu este corect ca acesta sa plateasca taxe pentru un bun care nu va deveni proprietatea lui”, a precizat Ahciarliu. Secretarul general al ALB a aratat ca, prin acest proiect, Ministerul Finantelor Publice propune un blocaj pe o piata care este deja blocata. “In aceste conditii, vor falimenta si transportatorii care au mai rezistat pe piata in conditiile situatiei economice dificile prin care trecem”, a afirmat Ahciarliu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#firme, #leasing, #masini, #tva , #Stiri Auto