Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FOTO Autostrada Ford va lega patru mari orase ale tarii. Lucrarile incep in primavara

FOTO Autostrada Ford va lega patru mari orase ale tarii. Lucrarile incep in primavara


Drumul expres Craiova-Pitesti va fi prima autostrada realizata printr-un parteneriat public-privat, inceperea lucrarilor fiind programata pentru primavara lui 2014. Firma care va construi tronsonul de 121 de km va fi desemnata pana la sfarsitul anului, iar autoritatile au la dispozitie aceasta iarna, pentru a elibera toate documentele si autorizatiile necesare pentru demararea proiectului.

In sfarsit, autostrada promisa in 2008 americanilor de la Ford, atunci cand a fost privatizata compania Automobile Craiova, incepe sa prinda contur. Daca autoritatile respecta calendarul asumat, in 2016, containerele din portul Constanta ar putea ajunge la uzina de la Craiova in sase ore.


Traseul marfurilor de la portul Constanta si Otopeni, la Craiova. Sursa: ProTV

Totusi, pentru fluidizarea traficului, va fi necesara si finalizarea Centurii de Sud a Bucurestiului, tot prin concesiune, pentru ca altfel TIR-urile vor merge pe drumul care leaga A1 de A2, unde circulatia se desfasoara cu dificultate.


Centura Bucuresti. Sursa: ProTV

In acest moment, proiectul drumului expres Craiova-Pitesti mai are de obtinut certificat de urbanism de la Consiliul Judetean Dolj, pentru reactualizarea studiului de fezabilitate. Saptamana trecuta, Primaria orasului Craiova a avizat investitia si a fost de acord sa cedeze catre CNADNR o portiune de 700 de metri din bulevardul Calea Bucuresti.

Pe de alta parte, CNADNR a realizat o lista scurta cu constructorii interesati de proiect. Este vorba despre consortiul romanesc format din companiile Spedition UMB si Tehnostrade si asocierile straine Obrascon Huarte Lain - OHL ZS din Spania, China Communications Construction Company - Dogus Insaat Ve Ticaret (Turcia) - Egis Projects (Franta), Strabag (Austria) - Vinci (Franta) - Aktor (Grecia) si Impregilo - Salini din Italia.

Noua autostrada va uni Craiova de trei orase mari

Autostrada va trece prin trei judete: Dolj (17,7 km), Olt (71.45 km) si Arges (31.965 km). Lungimea totala a drumului va fi de 121,185 km, vor exista 73 de poduri, pasaje si viaducte si 27 de intersectii denivelate fara acces.

Traseul va incepe in Centura Nord a Craiovei si va ocoli comuna Pielesti pe la nord, traversand actualul DN65 in apropiere de granita cu judetul Olt. In continuare, drumul va ocoli orasul Balss pe la sud, va trece printre localitatile Ganeasa si Piatra Olt si va traversa raul Olt in sudul municipiului Slatina, ocolind orasul prin partea de SE pana la intersectia cu DN65.

Dupa ce a mers paralel cu actualul drum european circa 10 km, in apropiere de comuna Jitaru, va traversa DN 65 si va continua la sud de acesta, va ocoli pe la sud comunele Colonesti, Albota si Bradu si va strapunge A1 in zona localitatii Catanele.

Pentru o mai buna fluidizare si receptie a traficului noua sosea va avea sase noduri rutiere mari, iluminate.

Craiova Nord - va face legatura cu soseaua de Centura Craiova printr-un pasaj de 108 m lungime.

Craiova Vest - care va face legatura cu DC 4.

Piatra Olt NV - va face legatura cu DN 65 si DC 13.

Slatina SE - va face legatura cu DJ 546 (Slatina-Draganesti) si va fi situat in apropierea zonei industriale SE a Slatinei (Pirelli, TMK Artrom, Prysmian, Cord Romania, Vimetco Extrusion)

Valea Mare NE - va face legatura cu DN 65 si va fi situat in partea de est a municipiului Slatina, la o distanta de 2,5-3 km de la intrarea in oras, in zona releului Valea Mare.

Catanele - va face legatura cu A1, fiind situat in partea de sud a municipiului Pitesti, in apropiere de uzina Arpechim.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6349 ori