Ford face masini din lemn lichid

Marti, 21 Iulie 2009, ora 15:25
5860 citiri
Ford face masini din lemn lichid

Ca parte a angajamentului de a utiliza materiale reciclabile in productia componentelor auto, Centrul de Cercetare al Ford Europa din Aachen, Germania, investigheaza un compus lemn-plastic nou, inovativ, asa numitul lemn lichid.

Noul material este evaluat in cadrul unui proiect cu durata de trei ani, care a debutat in luna mai 2009. Proiectul a fost fondat in cadrul programului tehnologic de inovare, desfasurat in regiunea Germaniei North Rhine-Westphalia.

Procesarea lemnului lichid este derivata din procedura de productie a cauciucului. Compusul din lemn si plastic previne absorbtia de apa si, in concluzie, creste durabilitatea materialului. Faptul ca in acest proces poate fi utilizat lemnul netratat sau chiar resturi de lemn, transforma aplicatia intr-una benefica mediului.

Un alt avantaj: noua tehnologie de procesare imbunatateste fixarea fibrelor de lemn si izoleaza mirosurile neplacute. Asadar, materialul poate fi folosit si la interiorul vehiculelor. O alta suprafata unde lemnul lichid ar putea fi utilizat o reprezinta compartimentul motorului, la componente precum suportul bateriei.

Analizele anterioare au demonstrat ca lemnul lichid este reciclat extrem de eficient, deoarece materialul poate fi reprocesat de pana la cinci ori. Asadar, balanta totala a emisiilor de dioxid de carbon este aproape nula.

Pana la acest moment, lemnul lichid a fost utilizat la terase  pentru locuintelor si in constructia panourilor care nu necesita mulaj. Acest fapt este foarte important deoarece vascozitatea materialului nu permite utilizarea mulajelor. Cu o mare proportie de lemn in componenta (intre 60 si 80 de procente), vascozitatea determina nepotrivirea dintre procesul de fabricatie si injectia dupa mulaj – singurul proces economic pentru productia in masa a componentelor din plastic. Aceasta este una dintre problemele cele mai importante cu care se confrunta evolutia proiectului.

Gabriela Garjoaba

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#auto, # componente, # germania, # ford , #Stiri Auto