Legislația din România stabilește o valoare minimă de 70% pentru transmitanța luminii pentru ansamblul geam+folie pentru toate geamurile aflate în câmpul de vizibilitate directă a conducătorului auto (parbriz și geamurile laterale față), transmit reprezentanții Registrului Auto Român.
Prin urmare, o folie cu transmitanța de 70% aplicată pe un geam care are din fabricație o transmitanță de 70% conduce la un ansamblu geam+folie care încalcă prevederile legale.
Folia care se aplică trebuie să fie certificată de RAR și să fie aplicată de un agent economic autorizat de RAR pentru această activitate, cu respectarea condiției de vizibilitate menționată mai sus.
Agentul economic este obligat să aplice marcajul specific pe geamul pe care a aplicat folia și să elibereze un certificat de conformitate și garanție pentru lucrarea efectuată.
RAR nu menționează în cartea de identitate a vehiculului existența foliilor montate pe geamuri, întrucât acest aspect este nesemnificativ din punct de vedere al caracteristicilor tehnice ale autovehiculului.
RAR poate constata, la efectuarea inspecției tehnice periodice sau la controlul tehnic în trafic, conformitatea sau neconformitatea autovehiculului cu prevederile legale și poate lua măsurile pentru care este abilitat prin lege.
Foliile aplicate pe mașină: pentru a fi sigur că nu vei fii amendat sau refuzat la ITP, trebuie să ai în vedere patru condiții obligatorii:
- Foliile aplicate pe mașină să fie omologate de R.A.R.
- Atelierul care execută montajul trebuie să fie autorizat de R.A.R pentru această activitate.
- Sub folii să fie aplicate timbre cu toate datele cerute de către R.A.R.
- Să se elibereze Declarație de Conformitate cu datele cerute de către R.A.R.
Ce nu trebuie pus pe parbrizul mașinii
Conform noilor reguli din Codul Rutier, șoferii care se urcă la volan nu au voie să lipească nimic pe parbriz, care poate estompa sau împiedica vizibilitatea, precum iconițe, cruci, CD-uri sau jucării de pluș.
Este interzisă afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz. Clasa a IV-a de sancțiuni prevede amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Șoferii care încalcă aceste reguli riscă amenzi între 1.305 și 2.900 de lei.
Accesorizarea maşinii cu diverse obiecte, în zona parbrizului sau geamurilor, poate atrage amenzi considerabile, de până la aproape 3.000 de lei.
Legislația rutieră ...citeste mai departe despre "Folii fumurii legale. Ce pot să lipească șoferii pe geamurile laterale și pe parbrizul mașinii fără a fi amendați" pe Ziare.com