Firmele pot deduce TVA la achizitii auto in leasing, dar nu la masini personale

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 09:35
6404 citiri
Firmele pot deduce TVA la achizitii auto in leasing, dar nu la masini personale

Taxa pe valoare adaugata aplicata contractelor de leasing pentru achizitii auto va fi in continuare dedusa, pentru vehicule utilitare, exceptate de la aceasta facilitate fiind autoturismele folosite in interes personal de catre managerii companiilor, potrivit ministrului Finantelor.

"Inainte se spunea ca nu se mai deduce TVA la leasing, dar se deduce. Nu vor fi aplicate (restrictiile de deducere - n.r.) pentru flotele auto de distributie, pentru agentii de vanzari, pentru carele de reportaj, se refera practic la automobilele care sunt ale intreprinderilor, ale managerilor, care le folosesc in interes personal", a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Un proiect de ordonanta de urgenta elaborat, saptamana trecuta, de Ministerul Finantelor prevedea ca firmele nu vor mai putea deduce taxa pe valoare adaugata pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone si cu maxim noua scaune, inclusiv al soferului, prevederea aplicandu-se si clientilor firmelor de leasing financiar.

De asemenea, TVA nu putea fi dedusa nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, lubrifianti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, reparatii sau modificari in regie proprie.

De la aceasta prevedere erau exceptate vehiculele utilizate in scop comercial, in vederea vanzarii si cele pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi.

In aceasta categorie se mai inscriu vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de scolile de soferi si transmiterea utilizarii in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational.

Companiile de leasing aveau posibiltatea sa deduca in continuare TVA la achizitia unui vehicul de la furnizori, insa la refacturarea ratelor si a dobanzii catre client, cu TVA, acestia nu-si mai puteau deduce taxa pe valoare adaugata in cazul leasingului financiar.

Pentru leasingul operational, care nu presupune cumpararea vehiculului de catre client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA era limitata la 30% atat pentru ratele de leasing, cat si pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau intretinere.

Reprezentantii companiilor de profil au criticat propunerile, aratand ca limitarea deducerii TVA in cazul leasingului operational echivaleaza cu falimentarea rapida a acestui tip de activitate pe piata romaneasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
Te afli în căutarea unei mașini second hand? Este un pas important în viața ta de șofer. Achiziționarea unei mașini poate fi o experiență palpitantă, dar și plină de provocări. Cu...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#auto, #forfetar, #impozit, #leasing, #masina , #Stiri Auto