Cum stii ca ar trebui schimbat acumulatorul masinii

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 15:31
8285 citiri
Cum stii ca ar trebui schimbat acumulatorul masinii

La fel ca multe alte consumabile si bateriile de la masina imbatranesc si trebuiesc inlocuite dupa cativa ani. Acumulatorii auto, chiar daca se schimba rar si de multe ori uiti de ei, nu dureaza o vesnicie. Daca observi ca indicatorul din bord cu un semn sub forma de baterie sta aprins dupa ce pornesti masina, daca motorul porneste mai greu decat obicei si bateria are o vechime de peste 3 ani probabil a venit timpul sa cauti un acumulator nou intr-un magazin online piese auto.

ATENTIE nu intotdeauna cand ai probleme cu pornirea masinii inseamna ca acumulatorul este defect si trebuie inlocuit. De multe ori poate fi doar descarcata datorita unei utilizari necorespunzatoare:

  • drumuri scurte cu porniri dese;
  • defectiuni la sistemul de incarcare (alternator, releu de incarcare, etc);
  • contacte imperfecte;
  • un scurt circuit;
  • temperatura ambientala sub 10 grade C;
  • ai uitat farurile, avariile sau un consumator pornit pentru o perioada mai mare de timp avand motorul oprit.
  • In acest caz este suficient sa conectezi acumulatorul la un redresor pana se reincarca sau dupa ce o pornesti primind curent de la o alta masina sa lasi motorul pornit cel putin 30 de minute pana cand se incarca suficient de mult.

    7 semne ca te lasa acumulatorul

    1) Indicatorul de bord pentru baterie nu se stinge dupa cateva secunde de la rasucirea cheii in contact sau dupa pornirea masinii, sau daca se aprinde si se stinge cand ai motorul pornit.

    2)Chiar daca electromotorul si motorul sunt ok, simti ca se invarte mai greu la pornire, iar motorul porneste un pic mai greu decat de obicei.

    3)Cand aprinzi farurile cu motorul oprit observi ca aceste raman stinse sau au o lumina mai slaba, atunci cand claxonezi observi ca acesta este mai "anemic".

    4)Daca cand masori tensiunea cu volmetrul cu motorul pornit si oprit observi parametri anormali.

    5) Daca ai redresat bateria si in ziua urmatoare este din nou descarcata

    6) Daca dupa ce ai lasat maxim 20 de minute farurile aprinse cu motorul oprit simti ca bateria nu mai are putere.

    7) Daca observi ca sunt scurgeri din baterie

    Inainte de a deconecta bateria veche rasfoieste manualul masinii si vezi care sunt acele dispozitive ce isi pierd memoria atunci cand ramana fara curent, asigura-te ca ai codurile PIN de la sistemul audio, sistemul de navigatie, etc. Daca masina ta are posibilitatea de a salva toate setarile pe un card de memorie extern iti recomand sa o faci.

    Ce baterie trebuie sa cumpar?

    Inainte de a intra intr-un magazin cu acumulatori auto ridica capota si noteaza pe un carnet tipul si modelul bateriei (poti verifica si in cartea tehnica sau pe site-ul producatorului masinii), tensiunea (se masoara in V si majoritatea maisnilor functioneaza cu acumulatori de 12V), capacitatea bateriei (se masoara in Ah) si foarte important dimensiunile acumulatorului (lungime L, latime l, inaltime h), acesta trebuie sa se incadreze in spatiul special destinat, daca este prea mare nu incape iar daca e prea mic e posibil sa nu poata fi fixat corespunzator.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
    Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
    Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
    Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
    Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
    Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
    #acumulatori masina, #baterie masina, #schimbare acumulator auto , #Stiri Auto