Cum se recupereaza banii din accidentele auto

Sambata, 15 August 2009, ora 14:32
2312 citiri
Cum se recupereaza banii din accidentele auto

Care este termenul legal de plata a unei despagubiri? Soferul pagubit este obligat sa efectueze reparatiile la o unitate service indicata de asigurator?

Unde ma adresez daca am avut un accident rutier pe teritoriul Romaniei, din vina unui sofer care conducea un autovehicul inmatriculat in strainatate? Sunt doar cateva intrebari frecvente in randul soferilor.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutia care vegheaza la ce se intampla pe piata asigurarilor vine cu raspunsurile. "Termenele de plata difera in functie de forma de asigurare. Pentru evenimente produse din vina unei terte persoane, dosarul de dauna se instrumenteaza de societatea de asigurare in baza politei de raspundere civila (RCA).

Termenul de plata este de maximum 15 zile de la data la care asiguratorul a definitivat investigatia necesara evaluarii sumei pe care este obligat sa o plateasca, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca", arata reprezentantii CSA.

Conform acestora, pentru evenimente avizate in baza politei de asigurare facultative Casco, termenul de plata este cel prevazut contractual, contractul avand putere de lege intre parti. La intrebarea daca asiguratul/pagubitul este obligat sa efectueze reparatiile la o unitate service indicata de asigurator, CSA raspunde ca nu.

"Asiguratul/pagubitul nu are obligatia sa repare autovehiculul la service-ul indicat de asigurator. Aceasta trebuie privita doar ca o recomandare. De regula, cu unitatile service recomandate, asiguratorii au incheiate conventii de colaborare de decontare directa.

Avantajul il constituie faptul ca, la finalizarea reparatiei, autovehiculul poate fi predat proprietarului in baza unui accept de plata dat de asigurator intr-un termen cat mai scurt", explica CSA.

Cat despre cazurile de soferi care au fost implicati intr-un accident rutier pe teritoriul Romaniei, din vina unui sofer care conducea un autovehicul inmatriculat in strainatate, acestia trebuie sa se adrese la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), din Str. Vasile Lascar nr. 40.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#bani, #auto, #accidente, #sofer , #Stiri Auto