În afară de cele trei culori cunoscute de toată lumea ale semafoarelor, mai există o culoare care este folosită mai rar și pentru ocazii foarte specifice.
Importanța culorilor roșu și verde ale semafoarelor este cunoscută încă din copilărie.
Verdele înseamnă „mișcare” și roșu „oprire” și acest lucru se aplică atât vehiculelor, cât și pietonilor și altor utilizatori ai drumului, în timp ce culoarea galbenă este și cea care avertizează și/sau obligă, în funcție de durata și frecvența de funcționare.
Semafoarele rutiere au apărut pentru prima dată în SUA. În 1920 au fost instalate primele semafoare electrice tricolore și câțiva ani mai târziu, în 1923, au început să apară și în Europa.
Instalarea semafoarelor a avut ca scop să faciliteze reglementarea circulaţiei autovehiculelor pe drumuri şi să îmbunătăţească nivelul de siguranţă, întrucât numărul de vehicule crescuse.
Culorile folosite la semafoare sunt reglementate de Convenția internațională de la Viena din 1968, care a fost semnată de 71 de țări.
Printre țările care nu au semnat se numără Japonia, unde culoarea verde de la semafoarele aflate pe drumurile țării este înlocuită de albastru sau verde-albastru din motive care cu greu pot fi înțelese de un european.
Motivul pentru care Japonia folosește albastru sau verde-albastru în loc de verde la semafoare a fost lipsa unui cuvânt în limba japoneză pentru culoarea verde. Japonezii folosesc același cuvânt pentru albastru și verde!
Chiar și cuvântul „midori” care a apărut în scris la sfârșitul primului mileniu d.Hr. pentru a descrie culoarea verde se referea de fapt la o nuanță diferită de albastru.
Astăzi, pentru multe lucruri și obiecte de culoare verde se folosește cuvântul „ao”, de exemplu pentru merele verzi... „albastre” (ao-ringo).
Cuvântul „ao” a fost folosit și în documentele oficiale ale guvernului japonez pentru specificațiile semaforului și, prin urmare, ar trebui aplicat și în practică. Așa că felinarele japoneze au folosit pentru mulți ani albastru în loc de verde.
Totuși, încercarea Japoniei de a se apropia de standardele internaționale a început să schimbe culoarea semafoarelor prin adăugarea din ce în ce mai mult verde.
După disputele dintre lingviști în 1973, privind cuvântul greșit folosit în documentele oficiale ale statului, guvernul japonez a dat o soluție în cel mai neortodox mod. În loc să se înlocuiască cuvântul „ao” cu cuvântul „midori”, pentru a pune capăt odată pentru totdeauna acestei probleme, printr-un decret s-a hotărât ca semafoarele să conțină la fel de mult albastru pe cât posibil...
Deci, deși semafoarele din Japonia par albastre în multe cazuri, ele sunt de fapt și verzi și au exact aceeași semnificație ca un semafor verde din Europa.
...citeste mai departe despre "Ce semnificație are culoarea albastră întâlnită la unele semafoare. Țara unde este cel mai des folosită" pe Ziare.com