Continua inmatricularile masive de masini second-hand. Romanii sunt tot mai expusi pericolelor in trafic

Joi, 08 Februarie 2018, ora 12:34
1323 citiri
Continua inmatricularile masive de masini second-hand. Romanii sunt tot mai expusi pericolelor in trafic
Foto: Ziare.com

In absenta timbrului de mediu, romanii au continuat si in prima luna din 2018 sa isi inamtriculeze pe banda rulanta masini second-hand, mai poluante si mai nesigure in trafic decat cele noi.

In conditiile in care numarul de autoturisme rulate crescuse deja exploziv in cursul anului trecut, producatorii si importatorii din industria auto atrag atentia asupra faptului ca imbatranirea accelerata a parcului auto ar putea deveni nu doar o probleme de sanatate publica, ci chiar una de viata si de moarte pentru toti romanii.

In luna ianuarie a acestui an, romanii si-au inmatriculat 50.001 autoturisme, informeaza Directia Regim Permise si pentru Inmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV). Dintre acestea, nu mai putin de 39.262 (78%) au fost second-hand.

Cifrele arata ca romanii continua si in acest an sa isi inmatriculeze pe banda rulanta masini second-hand, la fel cum au facut de la inceputul anului trecut, cand Guvernul a eliminat timbrul de mediu. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania, in 2017 s-au inmatriculat in tara noastra 552.000 de masini second-hand, cu 72% mai multe decat in 2016.

Problema, sustin producatorii si importatorii de autoturisme, este ca aceasta cresterea accelerata a numarului de masini vechi care circula pe drumurile publice ii pune in pericol pe toti romanii, fie ei soferi sau pietoni.

"Asistam la o crestere a inmatricularilor de autovehicule cu un nivel de poluare ridicat Euro 3 si Euro 2 (deci mai vechi de 11 ani - n.r.), fapt ce va duce, in urmatorii ani, la deteriorarea calitatii mediului si efecte negative asupra sanatatii populatiei din marile orase si la reducerea nivelului de siguranta rutiera", informeaza APIA prin intermediul unui comunicat de presa.

APIA informa inca din 2016 ca potrivit datelor Comisiei Europene, doar in Bulgaria se moare mai des in accidente rutiere decat in Romania. Iar datele descriau situatia dinainte ca taxa de mediu sa fie eliminata iar inmatricularile de automobile second-hand sa creasca exploziv.

Cum a imbatranit parcul auto in anul 2018

La inceputul acestui an erau inmatriculate in Romania 5.999.377 de autoturisme, cu 525.799 mai multe decat in 2017. O analiza realizata de Ziare.com pe baza datelor DRPCIV arata cat de mult a crescut numarul autoturismelor vechi, in tara noastra.

Mai exact, la inceputul lui 2018, numarul autoturismelor mai vechi de 20 de ani inscrise in trafic era cu 112.859 mai mare decat in urma cu 12 lun ...citeste mai departe despre "Continua inmatricularile masive de masini second-hand. Romanii sunt tot mai expusi pericolelor in trafic" pe Ziare.com

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#timbru mediu eliminare, #inmatriculari masini vechi, #DRPCIV statistici, #APIA statistici masini vechi , #Stiri Auto