Constatul amiabil a marit tentativele de frauda

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 15:42
3092 citiri
Constatul amiabil a marit tentativele de frauda

Asiguratorii au sesizat tentative de frauda dupa introducerea procedurii de constatare amiabila si au marit numarul de angajati in departamentele de dauna, avizand mai putin de jumatate din cererile de despagubire, in conditiile in care multe sunt completate gresit, informeaza NewsIn.

Pana la jumatatea acestei luni, asiguratorii au avizat intre 22 si 50% din solicitarile de daune completate prin procedura de constatare amiabila.

"O situatie aparuta odata cu introducerea procedurii este legata de intelegerile verbale intre semnatarii constatului amiabil - prieteni, vecini etc -, care duc la escaladarea fenomenului de frauda pe RCA", a declarat pentru NewsIn Cristian Raducan, seful serviciului Daune al EuroIns Romania.

El a explicat ca, in cazul in care exista suspiciuni de frauda, se recurge la reconstatari, la analiza cazului, fotografii sau deplasari la locul accidentului.

"Din toate acestea rezulta intarzieri ale finalizarii dosarului de daune", a afirmat Raducan.

EuroIns s-a confruntat si cu situatii legate de cresterea duratei de deschidere a unui dosar de daune, mai ales din cauza timpului alocat verificarii datelor din formularul de constat amiabil si a stabilirii vinovatiei, a precizat reprezentantul companiei.

Raducan sustine ca numarul mare de persoane implicate in evenimentele rutiere face ca aglomeratia de la sectiile de la politie sa se mute in centrele de Daune.

"Ca o masura de prevenire a acestor situatii, EuroIns Romania a crescut numarul de angajati in departamentul Daune, angajand persoane cu experienta in interpretarea codului rutier", a mai spus Raducan.

Astra Asigurari s-a confruntat pana in prezent cu probleme legate de modalitatea de completare a formularelor si cu probleme de neacceptare a partii de raspundere in accident (culpa comuna), potrivit presedintelui directoratului societatii, Radu Mustatea.

"Suntem de parere ca vom avea in continuare astfel de probleme", a afirmat Mustatea.

Nemultumiri legate de modul de completare al formularului de constatare amiabila au fost mentionate si de directorul departamentului de asigurari generale al Generali Asigurari, Adrian Marin.

"De multe ori nu sunt completate toate rubricile, iar imprejurarile bifate nu corespund cu descrierea si schita accidentului. In plus, am constatat cu surprindere ca multi soferi nu cunosc prevederile codului rutier privind conducerea pe drumurile publice", a explicat Marin.

El a mentionat ca Generali Asigurari a avut solicitari neobisnuite, cum ar fi cele de deschidere a dosarelor pe constatare amiabila pentru "avarii datorate tertilor numai la parbriz".

"Putem spune ca am solutionat toate cererile, cele atipice fiind rezolvate prin trimiterea unui raspuns scris pagubitului", a mai spus Marin.

Intre 22 si 50% din daune avizate prin constat amiabil Astra Asigurari a avizat in luna iulie 50% din daune prin constatare amiabila.

"In perioada 1 iulie - 31 iulie au fost avizate 1.143 de dosare cu constat amiabil, numarul total de dosare deschise de Astra in baza formularului de constat amiabil la nivelul tarii in perioada mentionata ridicanduse la 2.286", a declarat Mustatea.

In cazul Generali Asigurari, daunele avizate prin constat amiabil reprezinta circa 22% din total pana pe 15 septembrie, in conditiile in care compania a avizat peste 1.444 de daune prin acest program.

La EuroIns, aproximativ 30% din daune au fost avizate pana la jumatatea lui septembrie, din totalul de circa 2.000 de dosare deschise pe procedura constatului amiabil, procentul fiind in continua crestere, potrivit sefului serviciului Daune al EuroIns Romania.

Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati, incepand de la 1 iulie, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca vor completa si depune la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.

Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.

Conducatorii auto implicati intr-un asemenea accident trebuie sa completeze si sa semneze documentul de constatare amiabila de accident si sa-l depuna la societatea de asigurare la care incheiata polita RCA sau la asiguratorul celuilalt proprietar de autovehicul, daca vrea despagubiri.

Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#constat amiabil, # daune, # rca, # asigurari, # asiguratori, # frauda , #Stiri Auto