Codul rutier ciopârțit în parlament. Cum este încadrată "deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta în scopul depășirii"

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 10:56
499 citiri
Codul rutier ciopârțit în parlament. Cum este încadrată "deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta în scopul depășirii"
Tragedii din cauza conducerii imprudente FOTO: Pixabay.com

Codul rutier urmează să fie “îmblânzit”, la nici jumătate de an după ce au fost înăsprite regulile. O parte dintre măsurile apărute la începutul anului urmează să fie modificate sau chiar să dispară, conform unui proiect de lege care va ajunge curând la votul decisiv al deputaților.

Printre altele, va dispărea o acțiune care acum e încadrată la comportament agresiv, perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul se va putea reduce, în urma unui examen, mai mult decât în prezent, iar în cazul mai multor abateri ce duc la suspendarea permisului de conducere, perioadele de suspendare se vor putea suprapune din nou, arată avocatnet.ro.

Prin OG nr. 1/2022, apărută în iarnă, Codul rutier a suferit o serie de modificări, cele mai multe dintre ele vizând înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor rutiere și introducerea unora noi.

Însă, în proiectul de lege pentru aprobarea OG 1/2022, ce ar putea fi adoptat curând de Parlament, se propune modificarea sau chiar eliminarea unora dintre măsurile apărute în iarnă, ce, potrivit inițiatorilor, sunt considerate mult prea dure.

Cum scapă de pedeapsă șoferii agresivi

Conform Codului rutier modificat la începutul anului, șoferii agresivi în trafic riscă amenzi și suspendarea permisului și au fost detaliate și acțiunile ce sunt considerate astfel, prin proiectul de față se elimină una dintre aceste acțiuni.

În forma depusă spre adoptare la Camera Deputaților, nu va mai intra în categoria comportamentului agresiv, așa cum e acum, deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens.

De asemenea, perioada de suspendarea a permisului auto se va prelungi cu încă 30 de zile atunci când șoferul încalcă anumite reguli de circulație într-un termen mai scurt, respectiv de doar trei luni, față de șase luni, așa cum stabilește Codul rutier acum.

Cum poți reduce perioada de suspendare a permisului

De asemenea, tot referitor la suspendarea permisului, proiectul de lege stabilește că, la cerere, titularul permisului va putea beneficia, cu condiția să treacă de un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie și să nu fie începător, de reducerea perioadei de suspendare la o treime, adică i se anulează două treimi din perioada de suspend ...citeste mai departe despre "Codul rutier ciopârțit în parlament. Cum este încadrată "deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta în scopul depășirii"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#noul Cod Rutier, #amenzi codul rutier, #conducere agresiva , #Stiri Auto