Cheltuielile cu daunele pe segmentul auto vor creste cu 7-10%

Luni, 05 Iulie 2010, ora 00:29
1466 citiri
Cheltuielile cu daunele pe segmentul auto vor creste cu 7-10%

Cheltuielile cu daunele pe segmentul auto vor creste cu 7-10% din cauza majorarii TVA, dupa ce service-urile isi vor ajusta preturile, iar o eventuala scumpire a politelor ar reduce vanzarile de asigurari facultative, cum ar fi cele Casco, sustin asiguratorii, informeaza Newsin.

"Grosul cheltuielilor intr-o firma de asigurare sunt cele cu daunele. Service-urile vor adauga 5% la factura, dar va fi 5% numai o luna sau doua . Estimez un minim intre 7 si 10%, in conditiile in care acestea vor avea la randul lor cheltuieli majorate, cum ar fi cele cu energia electrica", a declarat pentru NewsIn directorul general adjunct al Groupama Asigurari, Stefan Dicu.

Facturile de la service-uri contin TVA pe care asiguratorii o platesc, dar nu o recupereaza deoarece tarifele lor nu contin aceasta taxa. "In conditiile in care asiguratorii nu isi pot deduce TVA-ul, aceasta crestere a costurilor nu va putea fi recuperata, deoarece tarifele produselor de asigurare nu contin aceasta taxa", a explicat vicepresedintele Signal Iduna, Tiberiu Maier, pentru NewsIn.

El a adaugat ca aceasta masura va afecta profiturile asiguratorilor, pe fondul cresterii costurilor operationale (chirii, contracte cu furnizori platitori de TVA), dar si vanzarile, deoarece se va reduce puterea de cumparare a clientilor.

Reprezentantul Groupama, Stefan Dicu, considera ca primele societati din top 10 vor fi nevoite sa-si ajusteze bugetul pentru acest an in urma majorarii TVA, in conditiile in care au un volum consistent de prime, dar si de daune.

"Rezervele de dauna vor trebui ajustate, pentru ca am creat o rezerva de dauna in urma cu o luna si acum trebuie sa o rectific cu cel putin 5%. Fiecare societate isi va face acum un calcul. Aceste chetuieli se vor reflecta direct in pierderi. Si asa suntem la limita", a adaugat Dicu.

"Piata de asigurari va fi puternic afectata de aceste masuri de austeritate. Societatile de asigurari sunt printre cele mai lovite. Toate masurile le afecteaza direct, inclusiv impozitarea tichetelor de masa", a declarat pentru NewsIn Dumitru Ceraceanu, specialist al pietei de asigurari.

Scumpirea politelor ar reduce vanzarile

Unii asigurari sustin ca majorarea tarifelor ar reduce vanzarile, afectate deja de scaderea puterii de cumparare. Reprezentantul Groupama sustine ca asigurarea facultativa este primul lucru la care se renunta dupa o eventuala crestere a tarifelor, in conditiile in care scade si puterea de cumparare a romanilor.

Uniqa Asigurari a anuntat deja ca nu va majora tarifele RCA in aceasta perioada. Pe de alta parte, reprezentantii Platinum Asigurari, companie cu portofoliu orientat in mare parte catre asigurari non-auto, considera ca ar fi nevoie de unele ajustari in ce priveste tarifele.

"Probabil ca asigurarile auto, tinand deja cont de nivelul daunalitatii pe aceasta clasa, vor fi primele care vor trebui ajutate de asiguratori, urmate si de alte tipuri de asigurari unde la plata daunelor intervin cheltuieli cu un TVA de 24%", considera reprezentantii Platinum Asigurari.

In schimb, companiile de asigurari de viata vor suferi mai putin in urma majorarii TVA, deoarece despagubirile platite de acestea nu contin aceasta taxa.

"Nu suntem afectati direct de majorarea TVA, doar indirect prin cresterea costurilor operationale pe care le avem (facturi de chirie, telefon etc), a declarat pentru NewsIn directorul general al Alico Asigurari, Theodor Alexandrescu, care a adaugat ca nu va majora primele pentru politele de asigurare de viata in urma cresterii TVA. 

Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, in doua transe, respectiv pentru luna iunie 2024 si septembrie 2024, impactul...
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
În cadrul conferinței Google I/O 2024, Google a prezentat o serie de îmbunătățiri importante pentru platforma Android, printre care și simplificarea utilizării passkeys. Passkeys...
#cheltuieli, #daune, #auto, #majorare, #tva , #Stiri Auto