In cazul creditului de nevoi personale, destinatia sumei imprumutate nu trebuie justificata, iar suma acordata poate acoperi si alte cheltuieli ocazionate de achizitia autoturismului.
Creditul auto este un tip de finantare cu destinatie specifica si nu acopera alte costuri in afara achizitiei autoturismului.
Avantajul cumpararii unei masini prin credit auto fata de imprumutul de nevoi personale consta in nivelul mai mic al costurilor finale, datorita dobanzilor practicate.
Asigurarea masinii poate reprezenta un avantaj al creditului auto. In cazul unei astfel de finantari, este obligatoriu sa se incheie o polita de asigurare full casco, ale carei costuri trebuie suportate din venituri independente fata de creditul obtinut.
Valoarea politei depinde de tipul autoturismului. Fie ca este vorba despre un credit de nevoi personale sau despre unul auto, cel imprumutat devine de la bun inceput proprietarul masinii.
Insa in cazul creditului auto, autoturismul nu poate fi instrainat fara acordul bancii, daca tranzactia are loc in perioada de derulare a contractului de imprumut. Costurile cu leasingul auto se apropie, in prezent, de valorile costurile auto, ca urmare a modificarii calculatiei ratei de leasing incepand cu 1 ianuarie 2009, de cand taxa pe valoare adaugata (TVA) se aplica si la dobanda, fata de situatia precedenta, cand se aplica doar la principal.
"In prezent, in conditii de finantare asemanatoare, totalul de plata si rata lunara nu difera semnificativ la credit si leasing financiar. Pentru achizitia unei masini in valoare de 10.000 de euro, cu TVA inclus, in conditiile unui avans de 10%, rata lunara este de 190 de euro, pentru un credit bancar pe sase ani.
Totalul de plata la finele perioadei este de 12.800 de euro. Prin leasing financiar, in conditiile achitarii la final a valorii reziduale, rata lunara este de 140 de euro, cu un total de plata la finalul perioadei de creditare de 12.500 de euro", a explicat Raluca Dobre, analist financiar Kiwi Finance.