Siguranțele auto dau bătăi de cap multor şoferi, fie ei chiar mecanici experimentați sau fini cunoscători ai tabloului electric.
Este important să cunoşti de la început că indiferent dacă ai o mașină electrică sau una pe motorina sau benzină, aproape toate modelele folosesc siguranțe auto pentru a funcționa. Iar pentru a le identifica este nevoie să verifici manualul autoturismului pe care îl deții.
"Mașinile din zilele noastre folosesc peste 40 de siguranțe, grupate în două sau mai multe locuri. De regulă, se află în bord, dar le poți găsi și sub capotă sau chiar sub bancheta din spate. Au valori diferite, cuprinse între 5 și 40 de amperi, dar și roluri specifice. Fiecare model de mașină are și o schemă a tabloului de siguranțe", potrivit unei analize autovit.ro.
Ce rol are tabloul de siguranțe auto
Tabloul de siguranțe este spațiul în care regăsești toate siguranțele responsabile de sistemul electric al mașinii. În mod normal, există un tablou principal, format din siguranțele și releele de amperaj mare, și unul secundar, format din siguranțele și releele pentru accesorii.
Acestea rezistă destul de bine în timp, insă există și situații când nu mai funcționează, caz în care te vei trezi că ai probleme cu luminile, cu geamurile electrice, cu sistemul audio sau alte dispozitive ale mașinii.
Pe fiecare capac al tabloului de siguranțe vei găsi o diagramă, cu ajutorul căreia vei putea identifica mai ușor siguranțele și ce rol au acestea.
IMPORTANT! "Cel mai indicat este să faci o programare la un service auto. Dacă te hotărăști să schimbi de unul singur o siguranță arsă, primul sfat este să fii extrem de atent! Nu o înlocui niciodată cu una de amperaj mai mare, deoarece te-ai putea alege cu un scurtcircuit sau cu un mic incendiu".
Problemele tabloului de siguranțe auto
Mai mulți factori pot duce la deteriorarea siguranțelor sau tablourilor de siguranțe. Problemele electrice sunt de foarte multe ori greu de identificat și rezolvat, chiar și pentru electricienii auto cu mulți ani de experiență.
Spre exemplu, dacă o mașină refuză să pornească iar tabloul de siguranțe scoate zgomote ciudate, ar putea fi vorba despre un releu defect, un cablu deteriorat sau de o eroare a computerului de bord.
Cele mai frecvente probleme sunt acelea când o siguranță se arde. Va trebui să mergi la un mecanic sau s-o identifici de unul singur și s- ...citeste mai departe despre "Cum găsești siguranța auto defectă. Explicațiile celor 25 de poziții dintr-o schemă foarte comună de tablou electric" pe Ziare.com