Autorizatiile speciale de transport vor fi eliminate la sfarsitul lunii aprilie

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 09:35
2812 citiri
Autorizatiile speciale de transport vor fi eliminate la sfarsitul lunii aprilie

Autorizatiile de transport marfa care permit supraincarcarea camioanelor vor fi eliminate la 30 aprilie, astfel de autorizatii speciale urmand sa fie mentinute doar pentru transporturile agabaritice si bunurile indivizibile, precizeaza Mediafax.

"Valorile maxime ale maselor si/sau dimensiunilor pana la care se pot elibera autorizatiile speciale de transport (ATS) sunt: 60 tone pentru masa totala, intre una si trei tone peste masa maxima admisa pentru axa simpla, dubla sau tripla, dupa caz, 3,20 metri pentru latime, 25 metri pentru lungime si 4 metri pentru inaltime", se arata intr-un proiect pentru elaborarea normelor privind autorizarea si desfasurarea circulatiei vehiculelor rutiere cu mase peste maxima admisa.

Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Administratiei si Internelor.

In prezent dimensiunile vehiculului pentru care se pot elibera autorizatiile sunt de 3,2 metri pentru latime, 4,2 metri pentru inaltime si 30 de metri pentru lungime.

Alta modificare este faptul ca, in cazul in care au loc modificari ale traseelor, solicitantul autorizatiei nu mai este obligat sa ceara eliberarea unui nou ATS, ci i se va calcula o noua valoare a tarifului in functie de numarul de kilometrii parcursi si tipul drumului.

ATS sunt eliberate, in functie de tipul de drum - national sau judetean - de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, cu unitatile subordonate sau de catre autoritatile locale.

Astfel, ATS-urile pot fi eliberate pe loc (la Agentiile de Control si Incasare si la echipajele mobile de control si autorizare a transporturilor rutiere), in patru zile (la Sectiile Nationale de drumuri), opt zile (la Directiile Regionale de Drumuri) si 15 zile la CNADNR si autoritatile locale.

In prezent documentul este eliberat pe loc sau in maxim 30 de zile.

Totodata, taxa pentru eliberarea documentului va fi platita doar la CNADNR si nu si la Autoritatea Rutiera Romana (ARR) ca in prezent.

"Pentru eliberarea autorizatiei operatorului economic specializat in vederea insotirii vehiculelor cu depasiri, se achita in contul CNADNR un tarif de 300 lei.

Din aceasta suma CNADNR va vira 30%, fara TVA in contul ARR (...) Pentru eliberarea autorizatiei pentru autovehiculul de insotire, se achita in contul CNADNR un tarif de 400 lei/ autovehicul. Din aceasta suma CNADNR va vira 30%, fara TVA in contul ARR.", se arata in proiectul de act normativ.

Personalul care insoteste vehiculele trebuie sa fie atestat nominal ce catre CNADNR si ARR.

Taxa pentru sustinerea examenului este de 100 de lei de persoana, iar pentru eliberarea atestatelor tariful este de 200 de lei.

Pentru depasirea masei autorizate, agentii economici vor plati pe langa amenda si contravaloarea tarifelor suplimentare, iar soferilor li se poate tretrage atestatul pentru 30 de zile, 90 de zile sau pe termen nelimitat, in functie de gravitatea faptei.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca intentioneaza sa elimine ATS-urile pentru bunurile divizibile.

In prezent, proiectul se afla la MAI la Comisia de Dialog Social, dupa ce a trecut de comisia similara din MTI. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ats dimensiuni vehicule autorizatii transport , #Stiri Auto