Amenda pentru lipsa rovinietei, va fi contestata la Curtea Constitutionala

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 15:16
1587 citiri
Amenda pentru lipsa rovinietei, va fi contestata la Curtea Constitutionala

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala prevederile actului normativ care reglementeaza cuantumul sanctiunii pentru lipsa rovinietei, el apreciind, vineri, ca acestea reprezinta "un abuz fara margini".

"Este evident ca sanctiunea complementara amenzii, respectiv plata rovinietei pentru un an intreg, reprezinta un abuz fara margini. Voi ataca aceste prevederi la Curtea Constitutionala (CC) cu toata responsabilitatea si cu toata determinarea", a declarat profesorul Gheorghe Iancu.

Tehnic, acesta a explicat ca va contesta prevederile articolului 8 si pe cele ale anexei ordonantei de urgenta in baza careia este sanctionata lipsa rovinietei.

Iancu a mai spus ca a constatat ca "sunt mii, poate zeci de mii de romani care au primit sanctiuni de acest tip".

"Aceste prevederi sunt o mare eroare de reglementare, un mare abuz impotriva banului cetateanului", a mai spus Iancu.

"Ii sfatuiesc pe cei care au primit aceste amenzi sa se prevaleze de dreptul legal de a le contesta in instanta. In sesizarea pe care o voi formula voi arata, printre altele, ca aceasta prevedere incalca principiul proportionalitatii intre abatere si sanctiune", a mai spus Iancu.

Pentru a demonstra "absurditatea" cadrului normativ pe care il critica, Iancu a spus ca legea actuala da CNADNR dreptul de a instala aparate care sa detecteze lipsa rovinietei din metru in metru pe orice drum national.

"In aceasta situatie, chiar daca ipotetica, cineva care merge zece kilometri fara rovinieta poate primi zece mii de astfel de amenzi si este obligat sa plateasca taxa de drum pe un an de zece mii de ori. Asa ceva nu se poate", a conchis Avocatul Poporului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#amenda rovinieta, #amenda lisa rovinietei, #contestare amenda rovinieta , #Stiri Auto