30% din angajatii industriei constructoare de masini vor fi someri pana in iunie

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 10:18
3378 citiri
30% din angajatii industriei constructoare de masini vor fi someri pana in iunie

In conditiile in care statul nu va lua masuri urgente pentru reducerea pierderilor companiilor si pentru stimularea consumului intern, peste 100.000 de angajati din industria constructoare de masini risca sa-si piarda locurile de munca pana in iulie, a declarat presedintele FSCM, Dan Bajan.

"Ne asteptam ca pana in luna iunie productia sa scada la jumatate fata de anul trecut, in conditiile in care piata s-a contractat atat la intern cat si la extern cu 30-35% in primele trei luni ale acestui an. Daca nu se iau masuri urgente, circa 30% din cei 315.000 de angajati din industria constructoare de masini isi vor pierde locurile de munca in urmatoarele trei luni", a afirmat Bajan.

Reprezentantii federatiilor sindicale din industria constructiilor de masini  au cerut joi, in cadrul discutiilor cu oficiali ai ministerelor Muncii, Economiei si Finantelor Publice, extinderea programului Rabla si la produsele electrocasnice, agricole si la utilajele din domeniul alimentar, pentru a compensa reducerea comenzilor la export cu aproape 60%.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Constructii de Masini (FSCM) a precizat ca una dintre masurile pe care ar putea-o lua statul pentru deblocarea activitatii agentilor economici ar viza cesionarea datoriilor intreprinderilor, astfel incat acestea sa poata participa la licitatii sau sa poata accesa fonduri europene.

"Din cauza lipsei de comenzi, firmele nu si-au putut plati datoriile pe ianuarie si februarie si acum nu pot accesa fonduri europene pentru ca au datorii si nu nu pot participa la licitatiile facute de catre stat. Daca statul ar acepta cumpararea de actiuni in contul datoriei firmelor, aceasta situatie s-ar debloca", a spus Dan Bajan.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicale Automobilul Romanesc, Ilie Miu, sustine ca firmele ar putea sa amane disponibilizarile inca trei luni, prin programele finatate de Uniunea Europeana pentru specializarea angajatilor, insa nu pot beneficia de fondurile europene din cauza faptului ca au datorii.

Cea mai pesimista prognoza privind numarul de disponibilizati din industria constructoare de masini ii apartine presedintelui Federatiei Sindicale a Lucratorilor din Industrie "METAL", Aurel Oprea.

Acesta a declarat pentru NewsIn ca se asteapta la un numar de 200.000 de someri din industria constructoare de masini, pana la sfarsitul lui 2009, in conditiile in care statul nu va interveni pentru salvarea companiilor romanesti. 

Industria constructoare de masini, principala sursa de someri in 2009

Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, sustine ca ministerul a luat in calcul numarul foarte mare de angajati care ar putea sa-si piarda locurile de munca din industria constructoare de masini, atunci cand a anuntat cresterea numarului de someri la 800.000, pana la sfarsitul anului 2009.

"Intr-adevar, aceasta ramura a industriei se confrunta cu mari probleme, in conditiile in care firmele exporta peste 80% din productie si pietele europene s-au contractat", a declarat Mocanu, pentru NewsIn.

"Am solicitat Ministerului de Finante sa vina cu solutii pentru a rezolva situatia intreprinderilor cu datorii. stim ca din acest sector ar putea aparea un numar foarte mare de someri, pe care l-am luat in considerare atunci cand am anuntat ca numarul somerilor ar putea ajunge la 800.000 la sfarsitul anului", a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#someri, # consum, # masini, # piata , #Stiri Auto