Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa auto: statul va incasa mai putin, pe fondul scaderii inmatricularilor

Taxa auto: statul va incasa mai putin, pe fondul scaderii inmatricularilor

Incasarile statului din taxa de poluare pentru autovehicule vor fi de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai putin decat estima Guvernul ca va colecta in acest an, pe fondul scaderii drastice a numarului de inmatriculari auto.

Pentru acest an, Guvernul a proiectat incasari totale de 1,64 miliarde lei din taxa auto, dar a fost obligat ca, pe finalul anului, sa revizuiasca suma preconizata la 636,4 milioane lei.

Modificarile au fost operate prin rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu, unde sunt varsate sumele incasate din taxa auto.


Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.


Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, in luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana.


Inmatricularile de autoturisme noi in Romania au scazut cu 60% in primele 11 luni, la 104.699 de unitati, iar cele de masini rulate cu 29%, la 256.173 vehicule.


Anul trecut, inregistrarile de autoturisme noi din Romania au scazut fata de 2007 cu 8,6%, la 285.500 de unitati, in timp ce pe segmentul masinilor rulate a fost inregistrata o crestere de aproape 150%, la un nivel record, de peste 300.000 de masini.


Piata auto locala ocupa locul al 14-lea in UE dupa inmatricularile de autoturisme noi din primele 10 luni, desi dupa numarul de locuitori Romania ocupa potia a saptea in blocul comunitar. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1762 ori