Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa auto: Cum iti recuperezi diferenta de 25% de la stat?

Taxa auto: Cum iti recuperezi diferenta de 25% de la stat?


Toti cei care au platit taxa auto din 2008 pana in prezent isi pot recupera 25% din suma platita, a declarat Laszlo Borbely, Ministrul Mediului si Padurilor, in cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit acestuia, diferenta de bani ajunge la aproximativ 200 de milioane de lei.

"Sunt doua componente importante de luat in seama. Vom reduce cu 25% taxa de poluare, iar cei care au platit din 2008 o taxa mai mare vor primi banii inapoi. E bine sa avem o taxa mai mica", a declarat Laszlo Borbely.

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat de Camera Deputatilor in data de 15 decembrie si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

In opinia ministrului, procesul de recuperare a banilor nu ar trebui sa dureze foarte mult, insa depinde de numarul cererilor care vor veni.

"Noi avem banii disponibili la Fondul de Mediu. Astazi a fost discutata legea, am discutat cu ANAF. Din momemnt ce banii sunt disponibili, trebuie sa verificam datele, sa calculam cat trebuie sa primeasca fiecare conducator auto si apoi le vom da banii", a mai spus acesta.

Potrivit lui Borbely, conducatorul auto care doreste sa-si recupereze diferenta de bani trebuie sa se prezinte la Administratia fiscala cu datele autoturismului, documentele vor fi trimise la Bucuresti, vor fi analizate, Fondul de mediu va calcula suma totala, iar mai apoi banii vor fi trimisi persoanei in cauza.

2012, un an greu pentru piata auto

Ministrul Mediului este de parere ca nici 2012 nu va fi un an foarte bun pentru piata auto din Romania. Potrivit acestuia, in 2010 au fost casate 190.000 de autoturisme, iar anul acesta 120.000.

Borbely sublinieaza faptul ca trendul este descendent, de aceea "avem nevoie de taxa auto, dar si de programul Rabla".

"Noi putem da cetatenilor 3.800 de lei sa-si poata cumpara o masina noua prin Programul Rabla, putem sa micsoram taxa, dar eu, ca stat, nu-mi permit sa nu taxez masinile second-hand. Banii din acea taxa se duc catre economia verde, respectiv catre impaduriri", a mai precizat Borbely.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective - tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Astfel, pentru o masina inmatriculata in 2006, de exemplu un Audi A4, valoarea taxei de poluare va fi de 600 de euro.

Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor de catre cumparator, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege", se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului transmis saptamana trecuta.

Ministrul Mediului a recurs la reducerea taxei auto cu 25%, ca urmare a deciziei Curtii Europene de Justitie, care a stabilit ca aceasta avea un cuantum mult prea ridicat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5058 ori