Taxa auto, amanata pentru 2013. Transportatorii: Cancerul se extirpa, nu se amana

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:27
2628 citiri
Taxa auto, amanata pentru 2013. Transportatorii: Cancerul se extirpa, nu se amana
Taxa auto, amanata pentru 2013

Guvernul a amanat taxa auto pentru 2013, invocand pretexte precum o hotarare a Curtii Europene pentru Drepturile Omului si faptul ca romanii nu au inteles exact mecanismul. Transporatorii spun ca Executivul a inteles, in sfarsit, ca taxa este aberanta si ca trebuie eliminata.

Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, aproba amanarea taxei auto si sustine ca aceasta trebuie eliminata complet, pentru ca este aberanta. Seful FORT compara taxa auto cu evolutia cancerului in organism.

Intrebat ce parere are despre faptul ca taxa auto a fost amanata pentru 2013, Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport spune ca Guvernul a prorogat, de fapt, termenul.

"Nu stim exact ce proroga statul. Tot actul normativ prin care se modifica taxa sau componenta legata de masinile pana in 2007... pana nu ma lamuresc este foarte greu sa ma pronunt. Cert este insa ca si forma veche a taxei era aberanta", spune Augustin Hagiu.

Acesta aminteste faptul ca l-a intrebat pe ministrul Borbely care este actul european la care face referire, atunci cand vorbeste despre obligatiile pe care trebuie sa ni le asumam. Raspunsului ministrului a fost "o hotarare a Curtii Europene pentru Drepturile Omului".

"Dar aceasta nu tine loc de act normativ. Ma asteptam sa spuna despre un regulament, privind instituirea unor taxe de prima inmatriculare sau de vreo directiva. Neavand niciuna dintre aceste doua variante este clar ca vrea in continuare sa ne jucam cu nervii oamenilor".

In opinia presedintelui FORT, partea buna este ca avem la dispozitie un an sa gasim cea mai buna formula pe care sa o aplicam in contextul actelor normative europene, in contextul intereselor pe parte de mediu pe care le are Romania, intereselor pe care le au cetatenii si operatorii de transport, pentru a stabiliza zona de autovehicule mai noi.

"Nici in 2013 nu se poate aplica aceasta formula. Si-au dat si ei seama si nu cred ca au retras-o neaparat la presiunea pietei Universitatii. Si-au dat seama, in urma cu o saptamana ca este imposibil sa o aplice.

S-au dus oameni care au vrut sa isi inmatriculeze masinile, cu taxa de inmatriculare platita si li s-a cerut sa dovedeasca faptul ca celalalt proprietar nu si-a recuperat in instanta taxa. Cu alte cuvinte "sa alergam dupa cai morti si pe la Iasi", puncteaza Hagiu.

Acesta a exemplificat prin faptul ca o daca ar fi vandut o masina si ar fi depus dovada ca a fost platita taxa de prima inmatriculare, prin 2008, noul proprietar ar fi putut sa o vanda fara probleme. Ajuns la ghiseu, insa, acestuia i s-ar fi cerut sa demonstreze ca nu a fost recuperata in instanta taxa. "Mai aberant decat atata, un exista".

Intrebat daca taxa ar putea fi din nou amanata, Hagiu a raspuns: "Eu am un principiu. Cancerul se extirpa, nu se amana. Intervii rapid si il elimini, asa este si cu taxa asta. Este aberanta si imposibil de practicat. Amanam o aberatie? Nu renuntam la ea. Singura formula care reuseste sa isi atinga scopul este impozitarea diferentiata, in functie de gradul de poluare al fiecarui vehicul.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#taxa auto, #taxa auto amanata 2013, #transportatori taxa auto, #taxa auto Romania 2012 , #Piata auto