Sondaj Business 24: Romanii isi vor taxa auto inapoi

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:01
1906 citiri
Sondaj Business 24: Romanii isi vor taxa auto inapoi

Romanii vor sa isi recupereze banii platiti pe taxa auto, arata un sondaj realizat de Business24.

Intrebati daca vor merge la ghiseele Fisc pentru a-si recupera banii platiti in anii trecuti pentru taxa auto, majoritatea a declarat ca vor face acest lucru. Peste 83% dintre respondenti se declara astfel nemultumiti de modul in care statul Roman a profitat de pe urma lor.

Cu toate acestea, recuperarea banilor cuveniti nu este chiar asa de facila precum se spera. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Business24 ca, cel mai probabil, functionarii statului se vor folosi de orice chichite pentru a ocoli returnarea banilor.

"Dar cererea este depusa, sta 45 de zile acolo si dupa 45 de zile cu siguranta va avea o surpriza omul caruia ar trebui sa i se restituie 25% din taxa platita. E imposibil sa nu ai o amenda in anii anteriori, ceva, vreo rovinieta neplatita si daca exista asa ceva, nu ti se mai plateste suma respectiva, se compenseaza cu amenda sau taxa locala, sau taxa pe masina, sau rovinieta si asa mai departe", explica Piperea, nemultumit de actiunea statului in acest sens.

Piperea ii avertizeaza pe cei care doresc sa isi recupereze banii ca vor avea nevoie de dovada de plata initiala si copia dupa certificatul de inmatriculare.

"In cazul in care ai cumparat o masina inmatriculata in 2006, ai platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008, apoi ai vandut masina, lucrurile se complica. Si din acest punct de vedere, legea este aberanta", spune avocatul.

La polul opus se gasesc peste cei 6,8% din respondenti, care au declarat ca nu vor merge sa isi recupereze banii. Satuli probabili de birocratia tipica sistemului de stat romanesc, acestia au ales sa renunte la o suma de bani pe care ar putea sau nu sa o primeasca.

Citeste si Taxa auto 2012: Afla ce puncte slabe are legea - interviu G. Piperea (II).

Exista si norocosi: 1,87% dintre respondenti fac parte dintre cei care si-au recuperat sumele platite pe o taxa ilegala in instanta.

Cate 2,80 de procente au declarat fie ca diferenta dintre taxa platita si cea pe care ar trebui sa o achite acum este prea mica, fie ca nu s-au hotarat daca vor face drumul pana la Fisc.

Doar 1,56 procente dintre respondenti au declarat ca nu vor merge imediat sa isi recupereze banii, ci vor mai astepta o perioada, probabil in speranta ca lista de asteptare sa fie mai mica, iar timpul pierdut la coada sa fie mai redus.

In ciuda avertismentului avocatului Piperea ca Fiscul va gasi o suma neplatita in ultimii cinci ani, care va impiedica procesul restituirii taxei auto, doar 0,62 dintre respondentii sondajului Business24 au recunoscut ca au datorii la Fisc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#taxa auto, #recuperare taxa auto, #rezultate sondaj Business24 taxa auto , #Piata auto