Romania, o "piesa" importanta in strategia producatorilor din industria auto

Luni, 22 Iulie 2013, ora 08:12
3934 citiri
Romania, o "piesa" importanta in strategia producatorilor din industria auto
Detaliu din fabrica Bianor. Sursa foto: Bianor

Industria auto isi revine, potrivit informatiilor oficiale care arata ca in primele luni din acest an cifra de afaceri a crescut cu 4%. Evolutia pozitiva se reflecta si in comenzile din ce in ce mai mari inregistrate de producatorii de piese auto prezenti in Romania, care se adapteaza si deschid noi fabrici pe plan local pentru onorarea clientilor.

Romania devine din ce in ce mai atragatoare pentru producatorii din industria componentelor auto, care si-au tinut promisiunile facute anii trecuti si au continuat in 2013, expansiunea pe piata locala, cu investitii de zeci de milioane de euro.

"Cand vine vorba de furnizorii pentru industria auto, orientata catre export, Romania devine din ce in ce mai importanta in Europa", spune Hans de Haas, CEO la Bianor, companie cu actionariat polonez si olandez si liderul in domeniul turnarii prin injectie e pieselor formate din materiale plastic.

Bianor a inaugurat recent o noua fabrica la Ploiesti, care a contribuit la inffintarea a 35 de de locuri de munca. Reprezentantii Bianor refuza sa dezvaluie valoarea investitiei facute, dar mentioneaza ca au in calcul extinderea pe piata din Romania, pe care o apreciaza.

Hans de Haas sustine ca a ales Ploiestiul datorita locatiei strategice pentru clientii companiei, multumita infrastructurii bune, dar si mediului de afaceri prietenos si suportului tehnic oferit de parcul industrial.

CEO-ul Bianor, Hans de Haas. Sursa foto: Plastech.pl.

"In mod suplimentar, materialelor plastice le revine un rol tot mai important in industria automobilului in dezvoltarea de autovehicule cu consum redus de carburanti care protejeaza mediul inconjurator. Pe acest fundal suntem convinsi ca vom fi in masura sa contribuim pozitiv la spatiul romanesc de productie, pornind de la experienta noastra internationala de la dezvoltarea si pana la fabricarea

pieselor formate", spune directorul general Bianor, pentru Business24

Pe langa dezvoltarea domeniului de afaceri automotive, BIANOR recunoaste potentiale asemanatoare in industria bunurilor de consum.

Noua locatie formeaza impreuna cu centrele de competenta din Bialystok, Polonia, o puternica alianta nord-sud in spatiul Europei Centrale si de Est, care asigura intreprinderii o pozitie favorabila pentru livrarile in Europa de Est, Centrala si de Vest, dar si potentiale de afaceri in special in domeniul constructiei de autovehicule si in industria de ambalare a produselor.

Fabrica Bianor din Polonia. Sursa foto: bigazeta.pl

"Cu inaugurarea fabricii din Bialystok (Polonia) in decembrie, cu posibilitatile de productie si un centru de dezvoltare si cu decizia a deschide o noua fabrica in Romania, cei mai importanti pai au fost facuti, in drumul spre extindere", raspund reprezentantii Bianor, intrebati care sunt planurile de viitor.

Exemplul Bianor, care a mai deschis o unitate in Ploiesti nu este singurul. Continental, producatorul german de anvelope, a continuat investitiile pe piata locala, prin divizia Contitech, care a deschis o noua hala de productie, in Carei, Satul Mare, in urma unei investitii de .1,5 milioane de euro.

Noua unitate ContiTech. Sursa foto: ContiTech

In noua hala a fabricii, cu o suprafata de peste 1000 de metri patrati, se vor produce scule, pe care pana acum, in mare parte, reprezentantii ContiTech Fluid Automotive le importau din Ungaria si Germania, explica Ioan Livinta, seful Sectiei de Scularie, pentru Business24.

Investitii noi la Timisoara, Cluj si Blaj in industria componentelor auto

Compania franceza MGI Coutier a inaugurat fabrica de componente auto care a fost construita langa Timisoara, la marginea comunei Ghiroda, investitia ridicandu-se la 5,5 milioane de euro. Alte doua noi deschideri au fost anuntate de compania germana Bosch: unitatea de productie din Blaj, in timp ce fabrica de la Cluj-Napoca urmeaza sa fie deschisa spre sfarsitul acestui an.

La Blaj, Bosch detinea deja o unitate pentru tehnica liniara, care a fost extinsa cu o fabrica de senzori de turatie pentru sistemele de control al sasiului, dedicati industriei auto, dupa o investitie de circa 50 milioane de euro. Cu o suprafata de 50.000 de metri patrati, unitatea de la Blaj va angaja inca 300 de persoane pana la sfarsitul anului, ajungand la un total de circa 900 angajati.

La Cluj-Napoca, grupul german construieste un nou centru de productie, cu o suprafata de 38.000 metri patrati, pentru care sunt prevazute investitii de 77 milioane de euro. Unitatea va avea 300 de angajati. Fabrica de la Cluj-Napoca va produce unitati electronice de comanda pentru autovehicule.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#industria auto, #investitie fabrica piese auto, #investitie fabrica Bianor, #investitie Continental Romania , #Piata auto