Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Renault va renunta la 2.000 de locuri de munca, in Europa

Renault va renunta la 2.000 de locuri de munca, in Europa

Conducerea grupului auto francez Renault a prezentat joi reprezentantilor angajatilor proiectul privind desfiintarea a 2.000 de locuri de munca la filialele sale din Europa, care se adauga celor 4.000 anuntate in Franta la inceputul lunii, informeaza agentia EFE.

Comitetul grupului european Renault a fost convocat la Paris pentru ca reprezentantii conducerii sa le detalieze programul de reducere a personalului cu 2.000 de persoane, 900 in Franta si 1.100 in 15 tari europene, a declarat pentru EFE o sursa din companie, care a subliniat ca nu va fi vorba de concedieri.

Vor fi afectati salariatii unitatilor comerciale ale filialelor europene, precum si ai filialelor Renault din Franta, mai putin cei care lucreaza in fabrica, a precizat sursa citata.

Renault nu a oferit cifre concrete privind numarul de locuri de munca ce va fi desfiintat in fiecare tara si, intr-un comunicat furnizat la finele reuniunii, a semnalat ca in cazul filialelor industriale plecarile vor fi pe baza de voluntariat, iar in cele comerciale si financiare nu vor fi angajate alte persoane pe posturile ramase vacante in urma demisiei sau pensionarii unor salariati.

Reuniunea de joi a reprezentat o ocazie pentru discutarea conditiilor in care vor pleca cei care vor accepta sa se supuna acestui plan, in special a indemnizatiilor pe care le-ar putea primi.

Producatorul francez a precizat ca 'acest plan este una dintre masurile destinate asigurarii competitivitatii Renault si mentinerii capacitatii de dezvoltare pe termen lung, in contextul deteriorarii conjuncturii economice, care afecteaza din plin piata auto din Europa.

Grupul auto comunicase deja, pe 9 septembrie, comitetului companiei franceze un pachet de reduceri de personal de 4.000 de persoane, din care 3.000 la Renault SAS (care nu include filialele din Franta) si 1.000 la fabrica de asamblare Sandouville, specializata pe modelele din gama inalta.

In cazul celor 4.000 de posturi desfiintare, tot pe baza de voluntariat, programul va fi realizat pana pe 30 aprilie 2009.

Toate aceste reduceri de personal sunt pregatite incepand cu 24 iulie, cand presedintele companiei, Carlos Ghosn, a anuntat reducerea personalului in Europa, prin plecari voluntare si blocarea angajarilor, pentru a face fata scaderii vanzarilor.

Reprezentantul Renault a reamintit ca obiectivul este reducerea costurilor cu zece la suta.

Renault a revizuit in scadere, in iulie, obiectivul de vanzari al programului 'Contract 2009', pentru anul viitor, lasandu-l usor 'peste trei milioane autovehicule', fata de peste 3,3 milioane unitati estimate initial.

Joi dimineata, angajatii fabricii Sandouville, din Normandia (nord-vestul Frantei) au blocat accesul in zona industriala a portului orasului Le Havre, protestand fata de desfiintarea a 1.000 de locuri de munca in aceasta fabrica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1659 ori