Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata de asigurari ar putea pierde 10% din cauza sectorului auto

Piata de asigurari ar putea pierde 10% din cauza sectorului auto

Piata de asigurari generale ar putea sa scada cu pana la 10%, in acest an, la valori calculate in lei, mai ales pe fondul problemelor cu care se confrunta piata auto, sustin reprezentantii companiilor de asigurari, transmite NewsIn.

Directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari - cel mai mare jucator din piata -, Cristian Constantinescu, estimeaza ca piata de asigurari generale ar putea scada cu pana la 5% in lei in acest an, "mai ales pe fondul problemele din piata auto ca principal generator de business".

"Pericolul este reprezentat de scaderea pietei de leasing si a pietei auto", a afirmat Constantinescu.

El estimeaza ca, in cazul in care s-ar inregistra o evolutie pozitiva a economiei in a doua jumatate a acestui an, impactul favorabil asupra pietei de asigurari generale se va resimti abia anul viitor.

Presedintele directoratului Uniqa Asigurari, Ileana Horvath, anticipeaza o scadere de 7% in acest an, in timp ce directorul general al Euroins Romania, Alin Bucsa se asteapta la un declin al pietei cuprins intre 5 si 10%.

"Domeniul asigurarilor este strict legat de toate sectoarele economiei, astfel ca orice scadere a unor sectoare precum constructiile si piata auto afecteaza direct si piata de asigurari generale", a spus Bucsa.

In schimb, presedintele directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea, vede o crestere de pana la 5% a pietei de asigurari generale in acest an, in conditiile in care va incepe campania de asigurari obligatorii a locuintelor.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, estima in ultima luna a anului trecut ca piata romaneasca de asigurari urma sa avanseze cu 4-5% in 2009, mizand pe acelasi nivel de crestere si in 2010.

In primele noua luni din 2009, companiile de pe piata romaneasca de asigurari au subscris prime brute de 6,7 miliarde lei, in crestere cu 0,1% fata de aceeasi perioada din 2008. Pe segmentul de asigurari generale, primele brute subscrise la nivelul pietei au insumat in perioada ianuarie-septembrie 5,5 miliarde lei, in crestere cu 2,5%, in timp ce, pe segmentul de asigurari de viata, piata a scazut cu 9,6%, pana la 1,2 miliarde lei.

In 2008, piata romaneasca de asigurari a crescut cu 22,4% fata de 2007, pana la 8,78 miliarde lei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1097 ori
Citeste mai multe desprepiata asigurari criza sector auto