Piata auto din SUA isi revine: Vanzarile GM o iau la "goana"

Marti, 06 Martie 2012, ora 14:06
1755 citiri
Piata auto din SUA isi revine: Vanzarile GM o iau la "goana"

Vanzarile auto din SUA au apasat pedala de acceleratie, datorita vanzarilor inregistrate de Chrysler Group si General Motors, pe fondul cresterii cererii interne de automobile.

Livrarile GM au crescut cu 1,1% la 209.306 masini, in timp ce vanzarile Chrysler au crescut cu 40% la 133.521. Nici vanzarile Ford nu au stat pe loc, acestea inregistrand o crestere de 14% pana la 178.644.

Livrarile Toyota Motor Corp si Honda Motor au castigat fiecare cate 12%, in timp ce vanzarile Nissan au crescut cu 16%.

Per total, vanzarile de automobile din SUA au inregistrat cele mai bune rezultate din februarie 2008, potrivit Autodata Corp.

"Ne asteptam sa vedem o crestere a cererii de masini cu consum mic, in contextul in care pretul la combustibil a crescut considerabil in ultima luna. Surpriza vine insa pe segmentul masinilor mari, unde cererea crescuta releva cat de mult s-a redresat economia", spun analistii din piata auto.

Increderea consumtorilor in economie a crescut in februarie, indicele Dow Jones Industrial Average depasind 13.000 pentru prima data din mai 2008, iar rata somajului a scazut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

"Se pare ca am subestimat puterea de cumparare a consumatorilor. Exista cerere in acest moment chiar si pentru vehiculele mari, deoarece consumatorii se simt mai confortabil", spun analistii.

Ford intentioneaza sa creasca productia in cel de-al doilea trimestru in America de Nord cu 2,8% la 730.000 de masini si camioane, potrivit reprezentantilor companiei.

Prognoza companiei depaseste estimarea IHS Automotive, care preciza ca Ford ar putea reduce productia la 686.000 de vehicule.

Masinile Chrysler, tot mai iubite de americani

Vanzarile de masini Chrysler s-au dublat ajungand pana la 40.024 de masini vandute fata de 17.745 de masini cu un an in urma.

Vanzarile totale din industrie auto au crescut cu 16% pana la 1,15 milioane de autoturisme, potrivit Autodata.

"Am vandut mai mult de 1 milion de masini in luna februarie", a precizat Maryann Keller, directorul unei firme de consultanta auto din Stamford.

GM a crescut vanzarile Chevrolet Equinox cu 16% pana la 17.851, in timp ce vanzarile sedan-urilor Cruze au crescut cu 10%, in SUA.

Actiunile GM au crescut cu 1,7% pana la 26,47 de dolari, in timp ce actiunile Ford au castigat 2,3% pana la 12,66 dolari.

Gratie vanzarilor solide in SUA si China, GM a inregistrat in 2011 un profit net de 7,6 miliarde de dolari, depasind precedentul record de 6,7 miliarde de dolari inregistrat in 1997, in perioada de boom a vanzarilor de camionete si autovehicule de teren.

Divizia din America de Nord a inregistrat un profit inainte de taxe de 7,2 miliarde de dolari, in schimb GM a pierdut 700 milioane de dolari inainte de taxe in Europa si 100 milioane de dolari in America de Sud.

Veniturile anuale au crescut cu 11% pana la 105 miliarde de dolari. In 2011 vanzarile globale ale GM au crescut cu 7,6% pana la 9,03 milioane vehicule, ceea ce i-a permis grupului american sa redobandeasca titlul de cel mai mare constructor auto din lume.

In schimb, rezultatele inregistrat de GM in ultimul trimestru al anului trecut au fost sub estimarile analistilor. In perioada octombrie-decembrie 2011, profitul GM a scazut cu 8% in ritm anual pana la 468 milioane de dolari in timp ce vanzarile trimestriale au crescut cu 3% pana la 38 miliarde de dolari. C

onstructorul auto a precizat ca rezultatele slabe din ultimul trimestru sunt cauzate de pierderile inregistrate de diviziile din Europa si America de Sud.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#vanzari General Motors SUA, #vanzari Chrysler SUA, #cerere auto SUA, #profit General Motors , #Piata auto