Opel scapa de faliment prin restructurare. Vezi planurile GM

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 08:04
2086 citiri
Opel scapa de faliment prin restructurare. Vezi planurile GM
Foto: Logo Opel/ SURSA: Reuters

General Motors vrea sa reorganizeze Opel, astfel incat sa aduca brandul pe profit. O solutie este cea de a muta capacitatea sa de productie din Asia in Europa si de a utiliza la maxim fabricile Opel de pe continentul european.

General Motors ar putea muta tot mai multe puncte de productie de vehicule in fabricile sale europene, datorita unei intelegeri cu uniunea Germana a industriei auto, IG Metall, menita sa reduca costurile si sa evite intrarea Opel in faliment, au declarat pentru Reuters surse apropiate negocierilor.

O eventuala intelegere ar presupune ca General Motors sa mute o parte din productia Chevrolet din Coreea de Sud la Opel, in Europa. In schimb, GM ar primi "mana libera" sa mearga mai departe cu procesul de reducere a costurilor, necesare pentru a salva Opel.

General Motors intentioneaza sa gaseasca o strategie clara pentru Opel pana la sfarsitul lunii martie, a declarat una dintre sursele apropiate de CEO-ul General Motors, Dan Akerson. Acesta a impins managementul GM sa obtina mai rapid rezultate in Europa, avand in vedere ca scopul a fost atins in alte zone, iar GM are profituri foarte mari din China si SUA, cele mai mari piete auto la nivel global.

"Compania chiar trebuie sa readuca Opel pe profit, insa nu au reusit sa faca asta pana acum", a declarat analistul Rebecca Lindland, de la IHS Automotive.

Solutia: Chevrolet Cruze in Polonia, Opel in restul fabricilor din Europa

Ideea unei intelegeri care sa salveze Opel a inceput sa capete forma in ultimele doua luni, insa nu se stie care sunt compromisurile pe care uniunea Germana le va accepta.

O posibilitate ar fi redeschiderea unui contract cu uniunea IG Metall, care ar trebui sa expire la sfarsitul lui 2014, in schimbul unor promisiuni legate de productie.

General Motors ar putea fi tentata sa reduca costurile cu forta de munca in fabricile sale din afara Germaniei, precum Polonia, Spania sau Anglia.

In decembrie, Akerson dadea de inteles presei ca ideea reducerii de costuri la Opel ar putea fi acompaniata de mutarea productiilor din Asia, pentru a face fabricile din Europa mai eficiente.

GM, insa, a refuzat sa comenteze acum detaliile discutiilor cu uniunea Germana.

O alta varianta ar fi mutarea productiei in masa a Chevrolet Cruze in fabrica Glwice din Polonia si transferarea productiei de acolo in alte fabrici din Europa de Vest, spun sursele.

Strategia uniunii Germane este de a utiliza la maxim fabricile Opel si de a convinge GM sa exporte masinile Opel pe piete din afara Europei, dar si sa evite disponibilizarile.

Rezultatul acestei exploatari complete a fabricilor Opel ar fi reducerea costului de productie cu fiecare vehicul.

Romanii, fani Opel in 2011

Opel a obtinut, in prima jumatate a anului 2011, o pondere de 5,18% din totalul vanzarilor de pe piata auto romaneasca. Rezultatul venea dupa ce, in luna iunie romanii au inmatriculat 625 de autoturisme Opel, ceea ce reprezinta o cota de 6,3% din piata reprezentate de 10.000 de vehicule inmatriculate.

Marca Opel se incadreaza in topul preferintelor pentru masini noi, in Romania, unde a vandut 4.554 de unitati in 2011, in contextul in care numarul autoturismelor noi inmatriculate anul trecut a scazut cu 13,5%, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (DRCPIV).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Opel restructurare, #GM Opel, #fabrici Opel, #productie Opel, #faliment Opel , #Piata auto