Oficial APIA: Piata auto va continua sa scada in mai

Marti, 04 Iunie 2013, ora 10:28
1780 citiri
Oficial APIA: Piata auto va continua sa scada in mai

Livrarile auto pe luna mai ar putea fi mai scazute decat au fost in luna anterioara, atat din cauza faptului ca au existat mai multe zile libere, dar si pentru ca Programul "Rabla" a intarziat fata de anul trecut cu aproape trei luni, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Marius Tudor, secretar general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile /APIA/.

"Inca nu avem datele consolidate pe luna mai, suntem in proces de colectare a lor. Este posibil ca piata sa fie mai jos pentru ca au fost foarte multe zile libere. Plus ca Programul 'Rabla' a demarat anul trecut in aprilie, iar anul acesta efectiv poate incepe saptamana viitoare, dar in iunie. Acest fapt afecteaza piata auto. Impactul Programului 'Rabla' nu poate fi vazut decat peste doua-trei luni si numai atunci putem trage niste concluzii", a explicat Tudor.

Conform datelor APIA, livrarile totale de autovehicule (autoturisme si vehicule comerciale) pe piata auto au inregistrat, in primele patru luni ale anului 2013, o scadere de 11%, comparativ cu aceasi perioada din 2012. In Romania, in continuare, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (81% din total in luna aprilie), cele catre persoanele fizice reprezentand doar 19% din total.

Din analiza sectoriala reiese faptul ca productia nationala a inregistrat, in luna aprilie, o crestere de 9,3% fata de luna precedenta, ceea ce face ca, in primele patru luni ale lui 2013, sa fie consemnata o crestere totala fata de 2012 de 33,6% (la volum total de 147.053 unitati), cifra datorata in exclusivitate productiei de autoturisme +42% (volum total 147.048 unitati), dar si unei scaderi complete a productiei de vehicule comerciale.

Volumele cele mai mari la patru luni le inregistreaza Dacia Duster (44.013 unitati), urmat de Dacia Sandero (37.425 unitati), Dacia Logan (35.463 unitati) si Ford B-MAX (30.147 unitati).

La export, in intervalul ianuarie-aprilie a.c., s-a inregistrat o crestere generala de 22,1%, comparativ cu aceasi perioada din anul trecut, volumul total fiind de 124.837 unitati. Cel mai exportat model, in luna aprilie, a fost Dacia Duster (11.495 unitati), urmat de Sandero (11.101 unitati) si B-MAX (7.553 unitati), ordinea fiind aceeasi si pe total an 2013.

La autoturisme, topul pe marci la patru luni din acest an este format din: Dacia, cu 5.248 unitati vandute (28,9% din total), urmata de Volkswagen (2.082 unitati/11,5%), Skoda (1.517 unitati/8,4%), Renault (1.034 unitati/5,7%), Ford (961 unitati/5,3%) si Hyundai (917 unitati/5,1%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#piata auto Romania, #evolutie piata auto 2013, #intarziere program Rabla, #vanzari masini Romani , #Piata auto