Noua Lege privind taxa auto intra in vigoare de sambata

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 13:21
2258 citiri
Noua Lege privind taxa auto intra in vigoare de sambata

Noua lege privind taxa de poluare auto va intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani, insa aplicarea efectiva a acesteia va deveni posibila abia dupa ce Guvernul va aproba normele de aplicare, potrivit informatiilor Ministerului Mediului si Padurilor (MMP).

Noua lege a fost publicata in Monitorul Oficial marti si urmeaza sa intre efectiv in vigoare in cel mult trei zile de la publicare intrucat nu au existat precizari suplimentare.

Potrivit MMP, aplicarea efectiva a legii va fi posibila numai dupa ce Executivul va aproba in sedinta saptamanala normele metodologice necesare.

Ministerul Mediului a adaugat ca aprobarea normelor de aplicare a noii Legi privind taxa de poluare auto ar putea avea loc fie in sedinta de miercuri a Guvernului, fie in intalnirea de saptamana viitoare de la Palatul Victoria.

Noul act normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

In acest sens, persoanele care au platit pentru taxa de poluare sume mai mari decat cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghiseele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa, in conditiile legii.

Conform legii, care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare actul normativ.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita si se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, dar se va tine cont si de uzura autoturismului.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...