E oficial: General Motors si Peugeot vor produce masini impreuna

Joi, 01 Martie 2012, ora 09:15
1592 citiri
E oficial: General Motors si Peugeot vor produce masini impreuna
Peugeot

General Motors (GM) si PSA Peugeot Citroen au anuntat incheierea unei aliante prin care grupul american va cumpara 7% din actiunile constructorului francez, urmand sa participe si la o emisiune de drepturi a acestuia de 1 miliard de euro.

Scopul aliantei este economisirea anuala a 2 miliarde de dolari. Alianta va include achizitii si dezvoltarea comuna de vehicule, in incercarea de revitalizare a operatiunilor din Europa, se arata intr-un comunicat preluat de Reuters.

Parteneriatul prevede restructurarea GM si Peugeot, prin inchiderea de fabrici si reducerea locurilor de munca, a declarat o sursa apropiata situatiei.

Cele doua parti lucreaza inca la detaliile aliantei, pe care nu le vor dezvalui timp de mai multe saptamani, sau chiar luni, din cauza sensibilitatilor politice din Franta.

"Economiile generate de aceasta alianta, pe langa planurile independente ale GM, pozitioneaza grupul pentru o profitabilitate sustenabila in Europa", a afirmat directorul general al producatorului auto american, Dan Akerson.

Alianta se va concentra pe automobilele de clasa mica si medie si pe modelele crossover.

Companiile au precizat ca economiile rezultate in urma acordului vor fi limitate in primii doi ani, dar vor ajunge in cinci ani la 2 miliarde de dolari pe an.

Acordul intre Peugeot si GM, companii sunt afectate in Europa de vanzari scazute si supraproductie, a fost primit cu scepticism de analisti.

"PSA are nevoie de GM, dar GM nu are nevoie de PSA. Nu imi dau seama cum poate acest acord sa ajute GM in Europa", a declarat Matthew Stover, analist la compania Guggenheim Securities in New York.

Ambii producatori auto au in Europa un exces de productie de circa 25%, a spus Stover, adaugand ca planul risca "sa creeze probleme complexe intr-o perioada in care GM este intr-un moment delicat al restructurarii".

Ca si Peugeot, divizia din Europa a GM, Opel, incearca sa opreasca pierderile din Europa, provocate de vanzarile reduse si de concurenta acerba a preturilor.

Operatiunile europene ale GM au generat anul trecut pierderi de 747 milioane de dolari, in timp ce divizia auto a Peugeot a consemnat in al doilea semestru pierderi de 497 milioane euro. Pe ansamblul anului trecut, profitul net al Peugeot a scazut cu 48%, la 588 milioane de euro.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#General Motors Peugeot Europa, #General Motors Peugeot alianta, #General Motors actiuni Peugeot, #General Motors Peugeot economii , #Piata auto