Dacia rezista crizei de pe piata europeana, dar sectorul auto romanesc sufera

Marti, 19 Februarie 2013, ora 10:23
2069 citiri
Dacia rezista crizei de pe piata europeana, dar sectorul auto romanesc sufera

Automobile Dacia a continuat sa aiba vanzari in crestere in Europa, desi piata auto de pe acest continent a atins in ianuarie 2013 un record negativ in ceea ce priveste numarul de autoturisme inmatriculate. Piata de autoturisme noi din Romania continua insa sa sufere, inmatricularile din tara noastra fiind in scadere cu 10,1% luna trecuta, pana la 4.436 de unitati.

In Uniunea Europeana au fost inmatriculate in ianuarie 885.159 de autoturisme, cu 8,7% mai putin decat in aceeasi perioada din 2012. Este vorba de cea mai scazuta cifra inregistrata vreodata in luna ianuarie de la debutul publicarii acestei serii statistice in 1990, a anuntat Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile, conform AFP, preluata de Agerpres.

Marea Britanie a fost principala piata din Uniunea Europeana si EFTA care a avut o crestere a numarului de inmatriculari, de 11,5%, in timp ce restul pietelor auto mari din regiune au inregistrat scaderi majore: Italia (-17,6%), Franta (-15,1%), Spania (-9,6%) si Germania (-8,6%).

In randul marcilor, Dacia se numara printre fruntasi cu o crestere a vanzarilor de 8,8% in UE si una de 8,5% in Europa. Un numar de 20.680 de autoturisme Dacia au fost vandute luna trecuta in Europa, cota de piata a acestei marci crescand la 2,3%. Alte marci care au inregistrat cresteri luna trecuta sunt BMW (9,8%), Mercedes (4,7%) si Seat (6,0%).

La polul opus s-au situat marcile Ford (-25,5%), Peugeot (-16,6%), Citroen (-15,9%), Toyota (-14,6%), Volkswagen (-12,1%) si Renault (-10,0%).

Statisticile ACEA vizeaza pietele auto din 28 de state europene - 25 din UE (fara Cipru si Malta) si trei state EFTA - Islanda, Norvegia si Elvetia.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#vanzari Dacia Europa, #criza sector auto, #scaderi vanzari piata auto , #Piata auto