Companiile de leasing ii dau in judecata pe cei care aduc masinile inapoi

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 13:30
3557 citiri
Companiile de leasing ii dau in judecata pe cei care aduc masinile inapoi

80-90% din clientii care au returnat bunurile catre firmele de leasing sunt actionati in judecata pentru recuperarea pierderilor suportate, ca urmare a neexecutarii obligatiilor asumate prin contract, a declarat avocatul Madalina Hagima.

"Este vorba despre pierderi care constau in diferenta dintre valoarea de piata a masinii, valoarea ratelor restante, precum si alte taxe si costuri aferente", a spus Madalina Hagima, managing partener la casa de avocatura Ciurtin, Brasoveanu si Asociatii.

Ea a explicat ca, in majoritatea cazurilor, prin semnarea contractelor de leasing utilizatorul se obliga ca, in caz de reziliere din culpa sa, sa achite finantatorului toate facturile scadente si neachitate si ratele pana la sfarsitul  contractului de leasing, inlcusiv valoarea rezidiuala.

"Asadar, returnarea bunului ar trebui privita ca ultima solutie pentru opitimizarea costurilor utilizatorilor, mijloacele cele mai avantajoase fiind renegocierea contractului cu finantatorul prin rescadentarea platilor si reesalonarea datoriilor existente sau, in cel mai bun caz, cesiunea contractului catre un alt utilizator", a explicat Hagima, citata de NewsIn.

Astfel, simpla varianta a aducerii bunului in curtea finantatorului nu reprezinta si stingerea obligatiilor utilizatorului din contractul de leasing.

"Aici se creeaza confuzia. Utilizatorul nu a inchiriat un bun, ci a apelat la o modalitate de finantare a bunului pe care, in cele mai multe cazuri s-a si obligat, inca de la inceput, sa il achizitoneze la sfasitul contractului. Astfel, utilizatorii cred ca au un bun, au platit folosinta lui pentru o anume perioada, si ca returnandu-l, sunt eliberati de orice obligatie. Juiridic, lucrurile insa nu sunt deloc atat de simple", a mai spus ea.

Mai mult, reposesia bunului genereaza costuri suplimentare pe care tot clientul, in final, le va suporta.

ALB: Returnarea masinilor nu scuteste clientul de alte plati

Cei care isi returneaza masinile catre firmele de leasing trebuie sa plateasca diferenta dintre valoarea de piata a masinii si valoarea ratelor restante, precum si alte taxe aferente autovehiculului respectiv, a declarat secretarul general al ALB Romania.

"Executarea silita a unui client care a intarziat cu plata ratelor mai mult de 60 de zile, precum si reposesia bunului din dorinta utilizatorului nu inseamna o rezolvare in totalitate din punct de vedere al stingerii datoriilor clientului catre finantator", a declarat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), Adriana Ahciarliu.

Ea a explicat ca intotdeauna intervine o diferenta negativa intre valoarea de piata a bunului pe care clientul il returneaza si valoarea soldului clientului, care consta in valoarea ratelor restante, precum si alte costuri aferente utilizarii bunului respectiv (taxe, comisioane, asigurari).

"Se observa o crestere a  numarului de autovehicule reposedate, pentru ca piata auto si afacerile transportatorilor au scazut foarte mult in contextul crizei economice. Din punct de vedere al societatilor de leasing, aceasta situatie este evidenta la capitolul intarzieri la plata", a mai spus Ahciarliu.

Firmele de leasing sunt intr-o situatie inconfortabila atunci cand un client returneaza bunul, deoarece activitatea de leasing este o activitate de creditare, si nu una de inchiriere, iar societatile de pe piata iau credite la randul lor - pe care trebuie sa le ramburseze - pentru a finanta achizitiile in leasing.

Conform legii, contractele de leasing financiar, precum si garantiile constituite sunt Titluri Executorii. Astfel, IFN-ul va initia imediat procedurile de executare silita atat in ce priveste bunul, daca nu a fost resituit de buna voie, cat si in ce priveste debitul restant pana la acoperirea intregii datorii.

Practica ultimilor ani a demonstratat ca instantele judecatoresti, prin hotararile pronuntate, au admis actiunile finantatorilor, acestia recuperandu-si in final valoarea contractului in intergralitate, plus daune interese, a mai spus avocatul Madalina Hagima.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#alb, # leasing, # contract, # piata, # masini , #Piata auto