Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cinci fabrici auto trebuie inchise in Europa pentru eliminarea supraofertei

Cinci fabrici auto trebuie inchise in Europa pentru eliminarea supraofertei


General Motors (GM) va inchide pana in 2017 fabrica din Bochum (Germania), in urma unei decizii luate miercuri, dar marii productori auto ar trebui sa renunte in total la cel putin cinci uzine din Europa pentru a rezolva problema supraofertei.

Inchiderea fabricii GM din Bochum, prima masura de acest tip luata de grupul american in Germania dupa al doilea Razboi Mondial, va rezolva numai o mica parte din problemele industriei auto europene.

"Ar trebui ca marii producatori auto sa inchida cel putin cate o fabrica, ceea ce ar insemna in total cinci unitati", a declarat Philippe Houchois, analist la UBS in Paris pentru Bloomberg.

El s-a referit, pe langa General Motors, la Renault, PSA Peugeot Citroen, Fiat si Ford Motor.

Presati politic sa nu reduca numarul de locuri de munca, producatorii europeni au mentinut uzinele neprofitabile, inchizand numai doua in ultimii patru ani, o fabrica GM in Belgia si una a Fiat in Sicilia.

Odata cu scaderea cererii, supracapacitatea de productie din vestul Europei ar putea creste de peste doua ori, la circa doua milioane de vehicule in 2012, potrivit companiei de analiza a pietei IHS Automotive.

Piata auto europeana se va contracta cu 7% in acest an, a estimat saptamana trecuta Asociatia Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Anuntul GM de inchidere a fabricii din Bochum reflecta dificultatile cu care se confrunta producatorii auto europeni. Masura va fi aplicata pana in 2017, pentru a se tine cont de un acord privind garantarea locurilor de munca.

"Chiar si GM are nevoie de cinci ani sa inchida o fabrica marginala pentru grup. Timpul necesar scoate in evidenta inca o data ca nu va exista o solutie usoara si rapida la problema supracapacitatii", a aratat David Arnold, analist la Credit Suisse in Londra.

Actiunile Peugeot au scazut miercuri la un minim al ultimilor 23 de ani din cauza temerilor legate de capacitatea companiei de a opri declinul vanzarilor, pierderile din ultimele trei luni fiind de 40%. Cota de piata a grupului este de 2,7 miliarde de euro.

Titlurile Renault au scazut cu 27%, iar cele ale Fiat cu 26%, in aceeasi perioada. Actiunile Volkswagen, grup neafectat de supracapacitate, au coborat cu 11%.

Directori ai producatorilor auto se vor intalni joi la Madrid pentru a discuta cum sa trateze problema scaderii vanzarilor. In primele patru luni ale acestui an, vanzarile auto din Europa au scazut cu 7,1%, iar pietele din Italia, Franta si Grecia s-au contractat cu peste 18%, potrivit ACEA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1718 ori