Taxa pentru prima inmatriculare ar putea scadea in cazul anumitor autovehicule - 13 Ianuarie 2007

Sambata, 13 Ianuarie 2007, ora 07:20
1510 citiri

Potrivit ministrului Finantelor si celui al Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, motivul pentru care nu s-a renuntat la aceasta taxa este stimularea industriei auto romanesti si protectia mediului.

"In prezent, exista o discutie cu Comisia Europeana. CE nu spus niciodata ca este o taxa pe care Romania nu trebuie sa o aplice, singurul loc in care vom avea discutii este acela la nivelul taxei, acele discutii sunt in curs. Sunt convins vom ajunge la o solutie echilibrata", a afirmat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Acesta a explicat ca nu exista o valoare uniforma a taxei, insa aceasta nu trebuie sa fie mai mare decat valoarea reziduala a automobilului.

"Discutiile cu CE sunt in curs, probabil va mai dura cateva saptamani. Pana atunci se aplica taxa in vigoare" a adaugat Vladescu.

Conform statisticilor, 70 la suta din poluarea chimica a aerului provine din trafic, iar jumatate din parcurile auto din Romania au o vechime de 12- 15 ani, fiind foarte poluante. Acest lucru a determinat Guvernul, in 2005, sa ia masuri pentru innoirea parcului auto la nivel national. Astfel, in ultimii doi ani au fost investiti pentru innoirea parcului auto 89,151 milioane lei, fiind inlocuite peste 29.000 masini vechi, ceea ce a dus la reducerea cu 7.700 kg a cantitatilor de monoxid de carbon.

'In aceste conditii, ar fi un nonsens permiterea intrarii in Romania a unui numar important de masini poluante, care sa duca la anularea programelor desfasurate in cei doi ani si la inrautatirea calitatii mediului, cu impact asupra sanatatii cetatenilor', a explicat Sulfina Barbu, exemplificand cazul Poloniei, care nu a avut in momentul aderarii nici o parghie fiscala in acest sens si s-a trezit cu 35.000 de masini intrate lunar in tara.

Taxa de inmatriculare ajunge pana la 18.000 euro in Ungaria

Ungaria inregistreaza, in prezent, cea mai mare valoare a taxei de prima inmatriculare a autoturismelor, acesta incadrandu-se intre 940 si 18.100 euro, in functie de vechimea masinii, potrivit datelor puse la dispozitie de Ministerul Finantelor.

Grecia impune o taxa care variaza intre 35 si 385 la suta din valoarea reziduala, in functie de gradul de poluare al autoturismului.

La polul opus se afla Polonia, care a perceput pentru prima inmatriculare a autoturismelor o taxa care reprezinta doi la suta din valoarea reala (nu cea de achizitie) a autovehicului.

In Austria, taxa de prima inmatriculare este de 16 la suta din pretul de pe factura al masinii, iar in Finlanda aceasta este de 28 la suta din pretul masinii. Germania si Spania percep o taxa fixa de 25,6 euro, respectiv 66,6 euro.

Franta aplica o taxa cuprinsa intre 20 si 36 euro pe un cal putere la care se adauga taxa pentru poluare bazata pe emisia de dioxid de carbon.

In Danemarca taxa de inmatriculare este de 105 la suta din valoarea reziduala, iar in Belgia aceasta variaza intre 61 si 5.000 euro.

In Italia taxa de inmatriculare este de 3,5 centi/KW (pentru o masina de 125 cai putere, respectiv 92 KW, taxa este de 322 euro).

In Romania, taxa de prima inmatriculare, aplicata de la 1 ianuarie 2007, variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si peste 8000 de euro.

Astfel, pentru un autoturism de 1.400 cmc, Euro 4, vechi de cel mult un an, taxa de prima inmatriculare este de 160 euro, conform calculatorului de taxa publicat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.

Pentru un autoturism de 1.600 cmc, Euro 3, cu o vechime de 1-2 ani, taxa pentru prima inmatriculare este de 1.080 euro. Pentru un un autoturism de aceeasi capacitate, Euro 1, de peste sase ani, taxa este de 4.121 euro, iar pentru unul non-euro, taxa este de 4.579 euro.

Pentru un autoturism de 3.000 cmc, Euro 4, vechi de cel mult un an, taxa este de 1606 euro, iar pentru unul cu aceeasi capacitate, non-euro, cu o vechime de pana la un an, taxa de inmatriculare este de 8.586 euro.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...