Programul ''Bani pentru rable'' are sanse minime sa fie continuat in 2006, din lipsa de fonduri

Luni, 14 Noiembrie 2005, ora 01:33
1142 citiri

Programul de reinnoire a parcului auto risca sa devina amintire, dupa numai un an de aplicare, cu toate ca s-a bucurat de succes. Astfel, cu toate ca prima de 30 milioane de lei pentru casarea autoturismelor mai vechi de 12 ani a fost apreciata de cei care doreau sa-si cumpere o masina noua, lipsa banilor ar putea stopa derularea programului. Aceeasi soarta l-ar putea avea si proiectul care viza reciclarea electronicelor si electrocasnicelor.

Probleme cu dezmembrarea si tratarea rablelor

"Deocamdata, se analizeaza rezultatele programului si modul in care s-a desfasurat si, in functie de concluziile acestor analize, se va lua o decizie. Pe baza acelorasi analize se va lua o decizie si in ceea ce priveste extinderea programului la alte tipuri de produse precum frigiderele", ne-a informat Ministerul Mediului.

"Guvernul este cel care decide daca va continua programul sau nu, daca va aparea hotararea de Guvern, ne vom conforma, daca nu, nu", a declarat la randul sau Mihai Toti, directorul general al Administratiei Fondului de Mediu (AFM), care a precizat insa ca bugetul AFM nu a fost inca aprobat.

Programul de reinnoire al parcului auto se va finaliza pe 30 noiembrie a.c., fiind catalogat drept un succes inca din primele luni de aplicare, atat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si de catre ministrul mediului, Sulfina Barbu, care au anuntat la acea vreme continuarea aplicarii lui si in 2006. Aceasta cu atat mai mult cu cat tara noastra are unul dintre cele mai invechite parcuri auto din Europa. "Mai sunt doua saptamani, dar programul a mers foarte bine, fiind finalizat in proportie de 99,9% in acest moment", spune oficialul AFM. El a recunoscut ca au fost unele probleme cu dezmembrarea si tratarea muntilor de fier vechi rezultati din casarea rablelor, dar spune ca, pe ansamblu, au fost mai multe "reusite" decat esecuri.

Stimulente pentru predarea deseurilor

De soarta Programului «Bani contra rable» depinde, potrivit Ministerului Mediului, si programul privind stimularea refolosirii deseurilor electronice si electrocasnice vechi. Astfel, dupa cum anuntau prin primavara acestui an oficialii MMGA, de la inceputul anului viitor urma sa fie adoptata masura stimularii financiare a persoanelor fizice care depuneau electronicele sau electrocasnicele vechi la centrele de colectare selectiva. Pentru impulsionarea acestui comportament, oficialii MMGA aveau in vedere acordarea unei reduceri de pret la cumpararea de noi aparate electrocasnice. Programul amintit face parte dintr-un proiect mai amplu care vizeaza organizarea centrelor selective de colectare a deseurilor de electronice, actul normativ adoptat de guvern in acest sens vizand armonizarea legislatiei autohtone la cea europeana. Totusi, se poate spune ca implementarea acestuia este doar o problema de timp, e vreme ce, de la data aderarii, Ministerul Mediului este obligat sa raporteze Comisiei Europene, o data la doi ani, date privind registrul importatorilor si producatorilor de electrocasnice, categoriile de echipamente electrice si electronice introduse pe piata, dar si cantitatile colectate.

Pana atunci, persoanele fizice care nu-si vor duce, incepand cu 1 ianuarie 2006, aparatura electronica si electrica uzata la centrele de colectare sunt pasibile de amenzi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei. Reamintim ca de organizarea centrelor selective de colectare a acestor deseuri trebuie sa se ocupe producatorii si importatorii, care mai au trasate, printr-o hotarare a Guvernului si alte sarcini, precum depunerea unei garantii materiale menite sa finanteze gestionarea deseurilor.

Carmen Neacsu

Gardianul

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...