Taxa auto 2012: Calculeaza online noua taxa si diferenta fata de 2008

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 11:50
20651 citiri
Taxa auto 2012: Calculeaza online noua taxa si diferenta fata de 2008

Taxa auto, in noua sa forma, poate fi calculata acum si online, in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica sau anul in care a fost inmatriculata masina in Romania.

Taxa auto 2012 a fost aprobata, miercuri, de Guvern si se aplica doar masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie.

Noua lege intra in vigoare la sfarsitul saptamanii, asa ca, un astfel de calcul ti-ar putea fi de folos pentru a sti care este suma pe care trebuie sa o recuperezi de la stat, daca ti-ai achitat taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pana acum si daca aceasta a fost mai mare decat taxa care rezulta din aplicarea noii legi.

Care sunt noile taxe

Daca ti-ai cumparat o masina inmatriculata in Romania in anul 2006, cu o capacitate cilindrica de 1.900 centimetri cubi si norma de poluare Euro 4, taxa poluare ar fi acum de 1,829 Euro sau 7,865 de lei, potrivit calculatorului Auto.ro.

Pentru o masina inmatriculata in Romania in 2003, cu o capacitate cilindrica de 1.598 centimetri cubi si norma de poluare Euro 4, taxa poluare ar trebui sa fie de 1,963 euro (8,442 lei). In cazul in care cumperi o masina inmatriculata in 2001, cu o capacitate cilindirca de 1.598 centimetri cubi si norma de poluare Euro 3, vei plati o taxa de poluare de 1,359 de euro, sau 5,844 de lei.

Valoarea in lei a taxei este determinata de cursul de schimb valutar al monedei euro stabilit si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adica 4.3001 lei pentru un euro.

Calculeaza-ti compensarea meritata

In cazul in care taxa platita de tine la achizitionarea automobilului este mai mare, poti obtine o reducere de pana la 25%. Trebuie sa mai stii ca, daca masina ta are motor Diesel dotat cu filtru de particule, acesta trebuie sa fie trecut in acte.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely ne-a asigurat ca vom putea cere diferenta incepand de luni si ca vom primi sumele in termen de 45 de zile de la depunerea cererii.

"Noi am avut discutii cu ANAF, ei vor fi pregatiti ca, incepand de luni, sa aiba si acele formulare tip de restituire", a declarat ministrul Borbely.

Banii recuperati nu iti raman neaparat tie

Pentru a primi banii inapoi trebuie sa anexezi cererii dovada ca ai platit taxa de poluare (fie cu chitanta, fie cu extrasul de cont) si certificatul de inmatriculare.

Banii, insa, nu iti vor reveni tie in mana, potrivit Mediafax. Suma provenita din diferenta dintre taxa auto platita la 1 iulie 2008 si cea rezultata din noul sistem va compensa eventuale datorii fiscale neachitate de catre proprietarii de masini.

Acelasi sistem de compensare, prevazut de Codul de Procedura Fiscala, va fi valabil si la restituirea valorii reziduale a taxei, cand autovehiculul este scos din parcul auto national, se arata in proiectul normelor privind aplicarea noului sistem al taxei de poluare auto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#taxa auto 2012, #calculator taxa auto, #compensari taxa auto , #Noutati auto