Japonezii se dau peste cap pentru Olimpiada din 2020: Testam taxiurile fara sofer!

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 13:22
2382 citiri
Japonezii se dau peste cap pentru Olimpiada din 2020: Testam taxiurile fara sofer!
Foto: Twitter/Gadget Gaul

Japonezii au de gand sa foloseasca Olimpiada din 2020 pentru a demonstra ca inca sunt lideri mondiali in domeniul tehnologiei. Aceasta este si ideea din spatele proiectului "Robot Taxi", o companie aparuta in urma asocierii firmelor nipone DeNA si ZMP.

Robot Taxi ar putea incepe testele cu taxiuri fara sofer inca din primavera anului viitor, aceastea fiind programate sa se deruleze in cateva orase mici ale Japoniei, conform declaratiilor date de directorul executiv Hiroshi Nakajima pentru revista Quartz.

O industrie noua

DeNA este unul dintre cei mai vechi operatori de telefonie mobila din Japonia, iar ZMP reprezinta o firma de robotica. Asocierea dintre cele doua companii nu inseamna ca acestea isi propun sa dezvolte propriul automobil autonom.

Robot Taxi are ca scop dezvoltarea sistemelor autonome ce pot fi introduse pe orice tip de vehicul pentru a-l transforma intr-un taxi fara sofer.

Testele vor fi efectuate incepand cu sfarsitul lunii martie 2016 in regiuni rurale din Japonia, in care populatia imbatranita are nevoie de aceste servicii din cauza lipsei de soferi de taxi de pe piata.

Tinta este cu totul alta insa, compania japoneza intentionand sa intre pana in 2020 cu cateva mii de taxiuri fara sofer pe piata din Tokyo. Anul trecut se estima ca numarul taxiurilor din capitala Japoniei a atins pragul de 50.000.

In orice caz, scopul proiectului este sa reduca drastic costurile unei calatorii cu taxiul.

"Daca te uiti la taxiurile cu sofer, 70% din costul unei calatorii il reprezinta cheltuielile cu personalul. Daca vom reusi sa inlocuim aceasta parte cu inteligenta artificiala vom avea un pret foarte atractiv", a explicat Nakajima.

Incurajati de oficiali

Pana la acel punct, Robot Taxi are de depasit destul de multe obstacole: condusul autonom pe drumurile locale, intocmirea hartilor cu precizie, dar si chichite legale care sa permita crearea unei flote de taxiuri autonome.

Inclusiv directorul Nakajima recunoaste ca prevederile Conventiei de Trafic Rutier de la Geneva din 1949 se pot dovedi o piedica.

"Fiecare vehicul sau grup de vehicule care actioneaza ca o unitate trebuie sa aiba un sofer", a citat directorul din textul conventiei internationale.

Un semnal pozitiv il da insa premierul Shinzo Abe care se declara increzator in viitorul masinilor autonome.

"Va pot spune ca, in 2020, masinile autonome vor circula pe toate strazile din Tokyo, si veti putea sa le folositi pentru a va deplasa prin oras", a precizat premierul nipon intr-un discurs de luna trecuta.

Robot Taxi a anuntat ca primele teste vor debuta in prefectura Kanagawa, in imediata vecinatate a capitalei Japoniei, taxiurile autonome urmand sa efectueze curse de maxim 3,2 kilometri, unele chiar cu pasageri la bord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#masini autonome, #proiect taxiuri autonome Japonia, #inovatii tehnologice, #automobil fara sofer , #Noutati auto